Baner

Kultura

Promocija časopisa „Videlo”

Izvor: Radio Pančevo, 1.10.2015.

Promocija časopisa „Videlo” i tribina pod nazivom „Ne tražimo vaš glas, dajemo vama svoj” biće održana u Domu kulture „25. maj” u Dolovu, od 17 sati. Reči će biti o tome gde je granica između demokratije i anarhije, šta je informacija od javnog interesa, koja je razlika između interesa države i interesa njenih stanovnika i slično. Cilj ovog dešavanja je predstavljanje nepolitičke uređivačke koncepcije lokalnog časopisa „Videlo”. Učestvovaće: Siniša Trajković, glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista „Pančevac”, i Vladimir D. Janković, književni prevodilac i član Upravnog odbora Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

 

 

Promocija knjige „Džejms Džojs i film”

Izvor: Radio Pančevo, 1.10.2015.

U Gradskoj biblioteci, od 19 sati, biće održana promocija knjige Nikole Lorencina „Džejms Džojs i film”, u izdanju  Filmskog centra Srbije.

Pored autora Nikole Lorencina, profesora Fakulteta dramskih umetnosti u penziji, o knjizi će govoriti reditelj Boro Drašković i filmski kritičar Miroljub Stojanović.

   

Rotari klub „M. Pupin” raspisao likovni konkurs

Izvor: Radio Pančevo, 1.10.2015.

Rotari klub „Mihajlo Pupin” raspisao je likovni konkurs za učenike osnovnih škola s teritorije Pančeva.

Likovni rad na slobodnu temu, može biti urađen u bilo kojoj tehnici, ali mora biti originalno i samostalno rešenje učenika. Radove za konkurs deca će predavati svojim nastavnicima likovne kulture od 1. do 21. oktobra, a stručni žiri će ih oceniti do 31. oktobra, i dodeliti nagrade za prvo, drugo i treće mesto za uzraste od prvog do četvrtog razreda i od petog do osmog razreda osnovne škole, kao i jednu specijalnu nagradu za likovnog pedagoga čija deca imaju najviše radova u užem izboru.

Radovi iz užeg izbora, njih 50, biće upotrebljeni kao motivi za novogodišnje čestitke i druge promo artikle, i predstavljeni na izložbi koja će biti održana početkom decembra.

   

Koncerti benda „Ljubičice”

Izvor: Radio Pančevo, 1.10.2015.

U okviru obeležavanja predstojeće Dečje nedelje, Dom omladine je danas, od 11.30, u Vrtiću „Leptirić”, u Ulici braće Jovanovića 53, organizovao koncert benda „Ljubičice”. U pitanju je šestočlana rokenrol grupa iz Pančeva, koja je objavila prvi album i nastupala na „Exit” festivalu. Grupa će sutra, takođe od 11.30, gostovati u Vrtiću „Crvenkapa”, u Ulici Dimitrija Tucovića 74.

   

Knjiga o Crkvi Svete Trojice u BNS-u

Izvor: Radio Pančevo, 30.9.2015.

Povodom 250 godina od osnivanja Banatskog Novog Sela, objavljena je publikacija „Srpska Crkva Svete Trojice u Banatskom Novom Selu” autora Siniše Kojića.

Za širu čitalačku publiku, značajni su podaci da su ikonostas i zidno slikarstvo uradili poznati slikari Stevan Todorović, Dušan i Stevan Aleksić, a da je temelj osveštao pančevački prota Vasa Živković.