Baner
Baner

Građani ne odustaju od zahteva za smanjenje cene grejanja

Izvor: Radio Pančevo, 11.11.2015.

U Mesnoj zajednici Tesla u Pančevu sinoć je održan sastanak predsednika skupština stanara koji od JKP-a „Grejanje” i gradske vlasti traže umanjenje cene grejanja za oko 25 odsto. Sastanku se nisu odazvali ni predstavnici „Grejanja”, ni gradske vlasti, iako su uredno bili pozvani, istaknuto je na skupu. Ipak, građani ne odustaju od zahteva za smanjenje cene grejanja.

Na jedan u nizu sastanaka, koji je zakazao Inicijativni odbor korisnika daljinskog grejanja s predsednicima i predstavnicima skupština stanara iz naselja Tesla, uredno su bili pozvani i predstavnici gradske vlasti i JKP-a „Grejanje”, naveo je član Inicijativnog odbora Slavko Malidžan. Kako se niko od njih nije odazvao, dogovoreno je da se sledeći sastanak održi u sali Skupštine Grada i da na sastanak, pored predstavnika gradske vlasti i „Grejanja”, budu pozvani i predsednici skupština stanara iz svih delova grada koji koriste daljinsko grejanje.

Slavko Malidžan je informisao prisutne, bilo ih je više od 40, o dosadašnjim aktivnostima Inicijativnog odbora. Naglasio je da ih je primio jedino predsednik Skupštine Tigran Kiš, da je sastanak bio pro forme, te da su se potom obratili zaštitniku građana.

– Obratili smo se i zaštitniku građana, koji nam je odgovorio da on nema nadležnost da kontroliše rad gradskih organa vlasti. Rečeno nam je da se obratio „Srbijagasu” da mu daju cenu gasa koju plaća JKP „Grejanje”. Ni od koga ne možemo da dobijemo taj podatak, niko neće da nam kaže. Nadamo se da će ga obezbediti zaštitnik građana i da ćemo tako doći do tog podatka – objasnio je Malidžan.

JKP „Grejanje” je u poslednje dve godine ostvarilo dobit u milionskim iznosima. Lane je dobit bila veća od 100 miliona dinara. Taj novac uzet je iz džepova građana, naglašeno je na sastanku, i to je navedeno kao jedan od argumenata da se računi za grejanje umanje kroz smanjenje cene. Evo kako su još prisutni komentarisali ponašanje odgovornih u „Grejanju”, cenu grejanja koju plaćaju, kao i šta su predlagali.

– Tokom prošlog meseca, „Grejanje” je zbog visokih spoljnih temperatura, kako sam nezvanično saznao, imalo uštedu od 25 miliona dinara. Predlažem da organizujemo protest ispred zgrade JKP-a „Grejanje”, da pozovemo sve medije i objasnimo zašto protestujemo. Smatram da su ljudi iz „Grejanja” bezobrazni i neposlušni prema nama, jer mi njih plaćamo a ne oni nas. Oni se odnose prema nama kao da smo mi neka krpa. Oni se oglušuju o naš zahtev da smanje cenu kao da smo mi za njih niko i ništa – rekao je jedan od građana prisutnih na sastanku.

Drugi sugrađanin je uporedio grejanje u Beogradu i Pančevu:

– U Pančevu je jedino dobro grejanje kada je temperatura napolju minus 20 ili minus 10. Instrumenti su im tako namešteni da štede na temperaturi. Uporedite grejanje u Pančevu i Beogradu, videćete veliku razliku na našu štetu. Imam rođake u Beogradu, pa sam se uverio. Razlika u temperaturi radijatora postoji i u pojedinim delovima grada.

O potrebi smanjenja cene grejanja govorilo je više građana. Predstavnik Skupštine stanara iz Ulice Jovana Gavrilovića rekao je da se konsultovao s pravnicima i da su mu svi rekli da je JKP „Grejanje” dužno da građanima vrati novac koji su građani pretplatili, a grejanje uknjižilo kao dobit.

– Oni su se prošle godine hvalili da su ostvarili dobit, a to su, u stvari, naše pare, koje smo mi dali kroz račune za grejanje. Nismo zadovoljni njihovim ponašanjem i treba da istrajemo u zahtevu da nam smanje cenu ili vrate novac – naglasio je predstavnik Skupštine stanara iz Ulice Jovana Gavrilovića.

Slavko Malidžan, koji je u jednom mandatu bio predsednik Upravnog odbora JKP-a „Grejanje”, istakao je da je to neprofitno preduzeće i da u svakoj grejnoj sezoni kada su spoljne temperature visoke, „Grejanje” uštedi na energentima. On je objasnio da tu uštedu građani ne vide na računima i prisutnima predočio računicu koja pokazuje da će građani uslugu daljinskog grejanja pretplatiti i ove godine. Prema podacima koje je dobio iz JKP-a „Grejanje”, daljinskim grejanjem u Pančevu pokriveno je oko 670.000 metara kvadratnih.

– Na godišnjem nivou JKP „Grejanje” treba da inkasira od 870 miliiona do 880 miliona dinara. Svojim planom su predvideli da će za grejanje potrošiti oko 14 miliona kubnih metara gasa. Ako potroše toliko, to je oko 560 miliona dinara i razlika je viša od 300 miliona dinara. Njihove plate godišnje iznose od 100 miliona do 110 miliona dinara, plus ostali troškovi, ostaje im, po ovoj računici, negde od 150 miliona do 200 miliona dinara. Ako bude blaga zima, što se i očekuje, oni će najverovatnije potrošiti manje gasa, računao sam oko 12 miliona kubika. Tada je ostatak oko 400 miliona dinara. U prethodne dve godine, imali su dobit veću od 100 miliona dinara. Ako sada nastave, a gas je pojeftinio, oni će imati enormnu dobit, znači da smo mi njihovu uslugu pretplatili. Oni su bili dužni da nam taj novac vrate, ali to se nije dogodilo – precizirao je Malidžan.

Predstavnici skupština stanara, posle sastanka, potpisali su zahtev da im se odobri održavanje sastanka u Velikoj sali Skupštine Grada.

Komentari 

 
+7 #1 o13 11-11-2015 17:38
Racionalizacija poslovanja i prekobrojnog broja zaposlenih moze dovesti do ekonomisnog poslovanja.Sve dok su kancalarije u JKP Grejanje,Higijeni i drugima premale za novoprimljene birokrate,clanove stranaka i sve dok nam sefovi ,kao u Higijeni,imaju srednju zubarsku skolu,nema nama boljitka.
Citiraj