Baner

Otvorena nova regionalna deponija

Izvor: Radio Pančevo, 28.10.2015.

Nakon 23 godine od početka izgradnje, danas je s radom počela nova regionalna deponija u Pančevu, koja se nalazi na Dolovačkom putu. Tu će od danas biti deponovan komunalni otpad iz Pančeva i Opova. Ovo je osma regionalna deponija u Srbiji. Svečanom otvaranju prisustvovali su gradski čelnici, saradnici u njenoj izgradnji i brojne zvanice. Prisutnima su se obratili gradonačelnik Saša Pavlov, ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Krister Asp, direktorka JKP-a „Higijena” Milica Jovanović i državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Nova regionalna deponija na Dolovačkom putu puštena je u rad. Početak rada obeležen je okupljanjem gradskih i državnih zvaničnika, koji su obišli deponiju površine 34 hektara, gde će biti odlagan otpad iz Pančeva i Opova. Deponija je izgrađena u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz pomoć Ambasade Kraljevine Švedske i međunarodne organizacije „International Managment Group”, kao i Opštine Opovo.

Pančevo je do sada za izgradnju deponije izdvojilo oko 3,5 miliona evra. Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov istakao je da je ovo kapitalni projekat za Pančevo, kojim su dostignuti evropski standardi u upravljanju otpadom.

– Mnogo je važnija faza koja tek sledi a koja će nadgraditi njen sadržaj i razviti sliku po kojoj je otpad važna sirovina. Svi građani i komunalna struktura moraju razviti svest o značaju separacije otpada, deponovanja baš ovde. Tako će deponija dobiti razvojnu vrednost za grad, koja podrazumeva ekonomski razvoj Pančeva i nova radna mesta – izjavio je Pavlov.

Švedska ambasada pomogla je izgradnju s nešto manje od pola miliona evra. Saradnja s Pančevom započeta je pre dve godine, naveo je ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp.

– Ovo partnerstvo nije podrazumevalo samo završetak prethodnih radova i nabavku kompaktora već i jačanje javno-komunalnog preduzeća koje će upravljati deponijom, kao i podršku u pribavljanju svih potrebnih dozvola za njen rad – objasnio je Asp.

Nova deponija zadovoljava sve evropske standarde odlaganja komunalnog otpada, navela je direktorka JKP-a „Higijena” Milica Jovanović. Ovo je prva faza rada.

– Telo deponije, gde će biti odlagan otpad, pokriveno je folijom koja ne dozvoljava da ono što se cedi iz otpada ode u zemlju ili podzemne vode. Tlo je sasvim zaštićeno. Imamo i sisteme za ocedne vode i sprovođenje do laguna, koje su „srce” deponije – precizirala je Jovanovićeva.

Kada je reč o našem gradu, najpre će biti deponovan otpad iz Pančeva i Starčeva, a u narednih mesec-dva i iz okolnih sela. Sledi izgradnja novih postrojenja, najavila je Jovanovićeva.

– Postojaće i postrojenje za sekundarnu separaciju, što će smanjiti količinu otpada koji dolazi na telo deponije. U planu je i postrojenje za proizvodnju električne energije od deponijskog gasa, koja će biti korištena na deponiji – dodala je Jovanovićeva.

Ovo je inače osma regionalna deponija u Srbiji. Pančevo je dobar primer koji će morati da prate i drugi gradovi u zemlji, napomenula je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

– Očekuje nas mnogo posla kada je reč o otpadu. Pančevo je primer dobre prakse, a slično očekuje sve gradove i opštine u Srbiji do 2028. godine, odnosno moraju biti u sistemu regionalnih deponija. Do tada će Pančevo već biti u mogućnosti da sortira, izdvaja i reciklira otpad – pojasnila je Božovićeva.

Predsednik Opštine Opovo Miloš Markov kazao je da Opovo ima koristi od toga što učestvuje u projektu od 2008. godine i što će otpad iz opštine biti odlagan ovde.

Stara deponija na Jabučkom putu biće rekultivisana, a taj proces otežavaju nerešeni imovinsko-pravni odnosi. S obzirom na to da je ona u upotrebi više od 50 godina, zemljište u narednih 20 godina neće biti upotrebljivo. Izgradnja nove regionalne deponije započeta je 1993. godine.

Komentari 

 
+8 #1 o13 28-10-2015 19:16
Konacno je dosao kraj pljacke budzeta i bogacenja generacija direktora i sefcica JKP Higijene i politicara na vlasti.
Citiraj