Baner

Svet

Badnji dan po gregorijanskom kalendaru

Izvor: Radio Pančevo, 24.12.2015.

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Badnji dan.

Božić po gregorijanskom kalendaru proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena. Božićno slavlje traje nekoliko dana – kod rimokatolika, sve do praznika Sveta tri kralja.

U Rimokatoličkoj crkvi se u noći između Badnjeg dana (24. decembra) i Božića (25. decembra) služi sveta misa koja se zove ponoćka. Simboli Božića kod rimokatolika su jasle u kojima je Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i adventni venac.

 

Međunarodni dan migranata s rekordnim brojem raseljenih

Izvor: Radio Pančevo, 18.12.2015.

Danas se obeležava 18. decembar – Međunarodni dan migranata. Ove godine će broj izbeglica znatno premašiti 60 miliona, naveli su stručnjaci UNHCR-a. U prvih šest meseci 2015. bilo je najmanje pet miliona raseljenih više nego prethodne godine. U istom periodu je zabeležen do sada neviđen broj migranata koji je stigao do Evrope preko Sredozemnog mora, najviše iz Sirije i drugih ratovima zahvaćenih zemalja. Broj izbeglica u svetu porastao je za 45 odsto od 2011. godine, navodi se u današnjem izveštaju.

   

Pokrajinski ombudsman: U porodičnom nasilju ubijeno više desetina žena

Izvor: Radio Pančevo, 25.11.2015.

Danas je međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama. U  Vojvodini, tokom prošle godine, policija je  intervenisala u više od 7.000 slučajeva nasilja u porodici, u kojima su najčešće žrtve bile žene, a počinioci njihovi sadašnji ili bivši partneri. Nažalost, i ove godine u porodičnom nasilju ubijeno je više desetina žena, navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana. U saopštenju je još istaknuto da pokrajinski zaštitnik građana godinama upozorava na to da institucije, osim fizičkog, ne prepoznaju druge oblike nasilja u dovoljnoj meri.

„Iz godine u godinu povećava se broj registrovanih slučajeva nasilja, ali policija, koja češće nego ranije podnosi krivične prijave, još uvek najviše koristi meru upozorenja. Tako se završilo čak 80 odsto intervencija u sedam policijskih uprava u AP Vojvodini. Organi starateljstva su prošle godine samo u osam odsto slučajeva podneli tužbe u građansko-pravnim postupcima, a tužilaštva u manje od dva odsto slučajeva”, napomenuto je u saopštenju.

   

Međunarodni dan roditelja – 1. jun

Izvor: Radio Pančevo, 1.6.2015.

Međunarodni dan roditelja, 1. jun, obeležava se danas širom sveta u čast roditelja i njihove posvećenosti deci. Ovaj datum ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2012. godine. Uloga roditelja u podizanju dece je temelj naše zajednice i društva, i jedna je od najvažnijih i najodgovornijih životnih uloga.

   

Slavi se Božić po gregorijanskom kalendaru

Izvor: Radio Pančevo, 25.12.2014.

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru, danas proslavljaju Božić. Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja s Bogomladencem, Marijom i Josifom, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.