Baner
Baner

Međunarodni dan migranata s rekordnim brojem raseljenih

Izvor: Radio Pančevo, 18.12.2015.

Danas se obeležava 18. decembar – Međunarodni dan migranata. Ove godine će broj izbeglica znatno premašiti 60 miliona, naveli su stručnjaci UNHCR-a. U prvih šest meseci 2015. bilo je najmanje pet miliona raseljenih više nego prethodne godine. U istom periodu je zabeležen do sada neviđen broj migranata koji je stigao do Evrope preko Sredozemnog mora, najviše iz Sirije i drugih ratovima zahvaćenih zemalja. Broj izbeglica u svetu porastao je za 45 odsto od 2011. godine, navodi se u današnjem izveštaju.

U podsaharskim zemljama zabeležen je najveći broj izbeglica – 4,1 milion, u Aziji i na Pacifiku – 3,8 miliona, u Evropi – 3,5 miliona, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi – tri miliona, dok na američkom kontinentu ima 753.000 izbeglica.

U Vojvodini tokom godine nije bilo drastičnih ispada i napada na migrante i izbeglice,  kakvih je bilo u nekim susednim i državama EU.

Kada bi svi migranti živeli u jednoj državi, ona bi, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, spadala među pet najmnogoljudnijih država u svetu.