Baner

Srbija

Danas su izbori u Republici Srbiji

Izvor: Radio Pančevo, 24.4.2016.

Danas se održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, a predizborna tišina će trajati do zatvaranja biračkih mesta u 20 sati. Svi građani trebalo bi da su dobili obaveštenje o održavanju izbora i mestu na kome glasaju, i to obaveštenje treba da ponesu sa sobom. Ukoliko ga na glasanje ne ponesu, nije nikakav problem, jer obaveštenje služi samo da se birač brže pronađe na biračkom spisku. Dakle, građani će moći da glasaju i bez ovog obaveštenja, ali svoje pravo glasa neće moći da iskoriste ukoliko ne budu imali dokument kojim mogu da potvrde svoj identitet, a to su lična karta, pasoš ili vozačka dozvola. Čim se biračka mesta zatvore u 20 sati, počinje brojanje glasova, rekao je predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević.

 

Vučić i Čepurin: Dobri odnosi Srbije i Rusije u obostranom interesu

Izvor: Radio Pančevo, 18.3.2016.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina. Premijer Vučić i ambasador Čepurin razgovarali su o sveukupnim odnosima Republike Srbije i Ruske Federacije. Zajednički zaključak je da se ovi odnosi dobro razvijaju u obostranom interesu.

   

Počeo Veliki vaskršnji post

Izvor: Radio Pančevo, 15.3.2016.

Za pravoslavne vernike počeo je višenedjeljni Veliki vaskršnji ili Časni post, koji se završava Vaskrsom. Ove godine taj praznik se proslavlja 1. maja. Ova nedelja posta zove se Čista, a Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi. Trajanje posnog perioda je 48 dana. Najznačajniji dan u poslednjoj nedelji posta je Veliki petak, i to je jedini dan u godini kada u pravoslavnim hramovima nema jutrenja niti bogosluženja, već se samo popodne drži opelo razapetom Isusu Hristu.

   

Ukinuta vanredna situacija, a za v. d. direktora EPS-a imenovan Milorad Grčić

Izvor: Radio Pančevo, 15.3.2016.

Vlada Republike Srbije ukinula je vanrednu situaciju na teritoriji Republike Srbije, koja je proglašena zbog nastupanja elementarne nepogode – poplava, kao i Odluku o proglašenju prestanka elementarne nepogode.

Vlada Republike Srbije usvojila je Odluku o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda” Srbije. Za vršioca dužnosti direktora do završetka konkursa, postavljen je Milorad Grčić.

   

Vučić i Pupovac o boljem položaju Srba u Hrvatskoj

Izvor: Radio Pančevo, 15.3.2016.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s predsednikom Srpskog nacionalnog veća iz Republike Hrvatske Miloradom Pupovcem. Premijer Vučić i Pupovac su razgovarali o aktuelnom položaju Srba u Hrvatskoj, posebno o promenama u atmosferi, o načinu ostvarivanja prava srpskog naroda i radu njihovih institucija. U razgovoru je istaknuta potreba za saradnjom u rešavanju otvorenih pitanja. Premijer Vučić je ponovio opredeljenost Srbije za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa s Hrvatskom, regionalnu saradnju i saradnju u okviru evrointegracija.