Baner

Danas je Evropski dan protiv trgovine ljudima

  Izvor: Radio Pančevo, RTV, Tanjug

U Evropi se danas obeležava dan borbe protiv trgovine ljudima. Srbija je kao i mnoge države u svetu, prepoznata kao zemlja porekla, tranzita i destinacije žrtava trgovine.

Nevladina organizacija za borbu protiv trgovine ljudima “Astra” upozorava da su pored žena, žrtve "trafikinga" sve češće i muškarci.

Pančevo, na sreću, već nekoliko godina nije crna tačka u Srbiji po ovom vidu kriminala, ali je do 2004. godine u našem gradu identifikovan veliki broj devojaka koje su postajale žrtve.

Ove godine obeležavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima pod sloganom Ljudska bića nemaju cenu! zamišljeno je kao zajednički nastup organizacija Crvenog krsta i partnera u implementaciji preventivnih aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarije Evropske unije. Naime, lutke koje svakodnevno viđamo u izlozima butika biće upotrebljene kako bi se skrenula pažnja na problem trgovine ljudima!

Tako će posetioci tržnih centara, butika, ali i prolaznici na ulicama širom Srbije, Crne Gore, Hrvatske 18. Oktobra moći će da vide lutku iz izloga sa crvenom trakom preko usta, umotanu u stranice novinskih oglasa kao simbolom potrage za lepšom budućnošću, vezane kanapom, žutom trakom i sa bar kodom na čelu. Sve ovo su simboli koji ukazuju na lišenost mogućnosti komunikacije, na prikriveni zločin koji ostavlja dalekosežne posledice po psihičko i fizičko zdravlje žrtve. Takođe, svi zainteresovani imaće priliku da se više informišu ili postave pitanja volonterima Crvenog krsta koji će se nalaziti pored svake lutke i prenositi znanja o ovom problemu i merama opreza.
Samo neke od kompanije koje su se pridružile ovoj akciji: TC Ušće, Converse, Women’s secret, Coin, Sport Vision, Aviv park Pančevo, Passage Group, Peacocks, Fox fashion, Tref sport i mnogi drugi.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar, biće obeležen danas u Srbiji nizom manifestacija kojima bi trebalo da se skrene pažnja na probleme u suzbijanju i rešavanje teškog položaja žrtava trgovine.

Nevladina organizacija "Astra" saopštila je da se uprkos tome što su sprovedene brojne aktivnosti, položaj žrtava trgovine ljudima nije mnogo promenio u odnosu na prethodne godine.

"Iako se u poslednjih deset godina sprovode mnogobrojne, pre svega, preventivne aktivnosti koje imaju za cilj da podignu svest javnosti o tom problemu i iako se dosta govori o unapređenju zakonskog i institucionalnog okvira u kojima se žrtvama pruža pomoć, situacija se nije mnogo promenila u poređenju sa periodom od pre nekoliko godina", navedeno je u saopštenju "Astre".

Iz te nevladine organizacije navode da duže vreme u Srbiji nije postojalo sklonište za urgentni smeštaj žrtava, kao i da još uvek ne postoji specijalizovano sklonište za zbrinjavanje dece žrtava trgovine ljudima, iako ona čine veliki deo identifikovanih žrtava.

Podseća se da sistem socijalne zaštite, koji ima velika ovlašćenja kada se radi o zbrinjavanju dece, ali i odraslih žrtava, nema ljudskih ni finansijskih kapaciteta da te nadležnosti realizuje.

Iz "Astre" upozoravaju da još uvek nije usvojen dokument koji bi definisao procedure za rad sa žrtvama trgovine ljudima, od identifikacije do reintengracije i da zbog toga nije ni moguće na kvalitetan način obaviti monitoring rada različitih aktera u pružanju direktne pomoći.

Trgovina ljudima u Srbiji se i dalje vidi skoro isključivo kroz prizmu seksualne eksploatacije, dok su ostali oblici zanemareni, navodi se u saopštenju i dodaje da se svake godine beleži sve više slučajeva radne eksploatacije srpskih državljana, pre svega na gradilištima u inostranstvu.

Za njih još nisu osmišljeni posebni programi prihvata, pomoći i podrške, kao ni procene rizika za bezbednost radnika nakon njihovog povratka u Srbiju.

I pored toga što policija prikupi veliki broj izjava od radnika i na osnovu toga podnese krivične prijave, broj optužnica za trgovinu ljudima u cilju radne eksploatacije je zanemarljiv.

Kada je reč o krivičnom gonjenju počinilaca, sudski postupci predugo traju, što žrtve onemogućava da traumatično iskustvo ostave iza sebe i ponovo steknu kontrolu nad svojim životom.

Iako se svuda u svetu trgovina ljudima tretira kao organizovani kriminal, u Srbiji već više godina nije otvorena nijedna operativna obrada koju bi Tužilac za organizovani kriminal kvalifikovao kao delo trgovine ljudima počinjeno od organizovane kriminalne grupe, navodi se u saopštenju.

Podseća se da Srbija još uvek nema budžetsku liniju iz koje bi se izdvajala sredstva za suzbijanje trgovine ljudima, već se oslanja na neodrživa davanja i na donacije međunarodnih organizacija, koji na taj način postaju vlasnici anti trafikinga u Srbiji.

Tek afirmisanjem posvećenih profesionalaca i kreiranjem održive kadrovske politike, donošenjem svih potrebnih podzakonskih akata, kao i formiranjem budžetske linije, država će pokazati suštinsku volju da stane na put problemu trgovine ljudima.

Komentari 

 
0 #1 valentina stajic 17-04-2012 13:36
Strašno je to što se danas dešava mladima ,ne dozhvoli i ti da se to tebi desi . Uputi svoj apel ne . Reci ne ne poznatima ,a i poznatima po potrebi.Imaš pravo na to.Imaš pravo na svoj život i zivi ga ,ne daj da ti ga iko uzme i upropasti za čas ili tren.
Ne budi dete, izvuci se iz toga, pomozi i sebi i drugima mladima.
I zato zapamti sam prootiv svih .Stop kriminalu .
Citiraj