Baner

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija

 Izvor: Radio Pančevo

Povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava danas, 3. maja, Udruženje novinara Srbije izdalo je Proglas u kome se ističe da su novinari i novinarstvo u Srbiji u najtežem ekonomskom položaju u novijoj istoriji, kao i da su ugrožene medijske slobode.

UNS je, u okviru akcije "Pet minuta gromoglasne tišine", pozvao medije da danas, od 11.55 do 12 sati, prekinu program i pročitaju i objave Proglas.

Udruženje u Proglasu zahteva da retoričku spremnost nove vlasti da se država povuče iz vlasništva u medijima prate i zakonske garancija da će novac poreskih obveznika, kojim država sada finansira javna informativna preduzeća, biti i dalje dostupan medijima kroz nezavisno projektno finanansiranje, najmanje u visini od dva odsto budžeta lokalnih samouprava.

Prema poslednjem istraživanju UNS-a, 49,2 odsto članova odgovorilo je da novinari pritisnuti nemaštinom pribegavaju autocenzuri u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa, a da 27,4 odsto pribegava samocenzuri u velikoj meri.

UNS, takođe, protestuje što nova vlast okleva da na dnevni red Vlade Srbije stavi dve godine star izveštaj Verice Barać i Saveta za borbu protiv korupcije o srpskim medijima.

Udruženje upozorava da se tabloidi često koriste kao glavno oruđe političkih obračuna, pri čemu se gaze moralne i društvene norme, kao i načelo samostalnosti uređivačke politike i autonomije glavnih urednika.