Baner
Baner

Pokrajinski ombudsman: U porodičnom nasilju ubijeno više desetina žena

Izvor: Radio Pančevo, 25.11.2015.

Danas je međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama. U  Vojvodini, tokom prošle godine, policija je  intervenisala u više od 7.000 slučajeva nasilja u porodici, u kojima su najčešće žrtve bile žene, a počinioci njihovi sadašnji ili bivši partneri. Nažalost, i ove godine u porodičnom nasilju ubijeno je više desetina žena, navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana. U saopštenju je još istaknuto da pokrajinski zaštitnik građana godinama upozorava na to da institucije, osim fizičkog, ne prepoznaju druge oblike nasilja u dovoljnoj meri.

„Iz godine u godinu povećava se broj registrovanih slučajeva nasilja, ali policija, koja češće nego ranije podnosi krivične prijave, još uvek najviše koristi meru upozorenja. Tako se završilo čak 80 odsto intervencija u sedam policijskih uprava u AP Vojvodini. Organi starateljstva su prošle godine samo u osam odsto slučajeva podneli tužbe u građansko-pravnim postupcima, a tužilaštva u manje od dva odsto slučajeva”, napomenuto je u saopštenju.

Prema rečima pokrajinskog ombudsmana, ima napretka. Tužilaštva koriste nalaz i mišljenje centra za socijalni rad kao dokazno sredstvo i sudovi to prihvataju. Međutim, primena zaštitnih mera je nedovoljna, o čemu svedoče podaci prema kojima su sudovi na teritoriji Vojvodine prošle godine izrekli samo 156 mera zaštite.

Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i predstojećih „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama”, institucija pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana pripremila je publikaciju „Deset godina mreže ’Život bez nasilja’ na putu ka efikasnom, povezanom i usklađenom delovanju institucija u slučajevima nasilja u porodici”, kojom želi da predstavi način delovanja institucija, ali i podseti odgovorne organe na obaveze i ishode koji mogu da uslede zbog njihovog neadekvatnog postupanja.