Baner
Baner

Slavi se Božić po gregorijanskom kalendaru

Izvor: Radio Pančevo, 25.12.2014.

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru, danas proslavljaju Božić. Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja s Bogomladencem, Marijom i Josifom, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda. 

U svim hrišćanskim crkvama, na Božić se čitaju delovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaju u Vitlejemu, koji je promenio istoriju čovečanstva. Na Božić, katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca, koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima. U kućama vernika rimokatoličke crkve venac – advent ispleten je od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića. Božić, po gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.