Baner

Robna razmena Srbije i Rusije raste

                    Izvor: Radio Pančevo

 

Robna razmena Srbije i Rusije u prvom kvartalu ove godine iznosila je oko 880 miliona dolara što je rast od oko 44 odsto u odnosu na isti period 2010.

 

Izvoz iz Srbije beleži povećanje od oko 70 odsto i njegova nominalna vrednost iznosi 161 milion dolara dok je uvoz uvećan za oko 39 procenata sa nominalnom vrednošću od 718, 5 miliona dolara, pa je negativni saldo blizu 557 miliona dolara.

 

Rusija je šesti izvozni partner Srbije sa učešćem od šest procenata, a prvi u uvozu sa učešćem od 15,7 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom oko 22 odsto.

U 2011. u srpskom izvozu na tržište Rusije dominiraju sveže jabuke, spoljne pneumatske gume, podni pokrivači i podne obloge, akumulatori, bakarne cevi, lekovi.

U srpskom uvozu iz Rusije godinama dominiraju energenti, koji čine čak 75 do 80 odsto ukupnih kupovina u toj zemlji.

U PKS ističu da je prošle godine značajno povećan srpski izvoz u Rusiju, a taj pozitivan trend nastavljen je i u prvom kvartalu 2011. kao direktna posledica primene liberalizovanog Sporazuma o slobodnoj trgovini iz aprila 2009.

To je istovremeno i rezultat napora da izvoz, posebno prehrambenih i hemijskih proizvoda kao i robe široke potrošnje, bude organizovano plasiran preko velikih trgovinskih lanaca u Rusiji kao što su "Tander-Magnit", Krasnodar, ili osnivanjem rusko-srpskih trgovinskih kuća poput "Beograd-Kursk" u Kursku.