Baner
Baner

Završena restauracija svečane sale Narodnog muzeja

Izvor: Radio Pančevo, 29.9.2015.

Završeni su konzervatorsko-restauratorski radovi u svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo, na prvom spratu, kao i restauracija drvenih kapija na centralnoj fasadi muzeja. Radovi su počeli u novembru prošle godine, ukupna vrednost je bila oko četiri miliona dinara, a novac je obezbeđen iz gradskog, republičkog i pokrajinskog budžeta, rekla je za naš program direktorka Narodnog muzeja Svetlana Mesicki.

– Tokom radova, u prvoj fazi, otkriveno je zidno slikarstvo i ono je vraćeno u prvobitno stanje, pozlaćeni su kapitali i u lunetama je otkriveno zidno slikarstvo u vidu krilatih lavova, što se nadamo da će u budućnosti postati novi logo Narodnog muzeja Pančevo. U drugoj fazi je rađena mramorizacija na zidnim površinama, a pre toga su bili zanatski radovi, osvežena je stolarija na prozorima i vratima terase, i parketarski radovi su završeni prošle nedelje. Možda će zvučati neskromno, ali mislim da je to najreprezentativniji objekat u Pančevu – izjavila je Mesicki.

Svečana sala Narodnog muzeja Pančevo je još sredinom prošlog veka okrečena u belo, a nakon toga još nekoliko puta je bila krečena. Da podsetimo, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda još 2005. godine ustanovili su da ispod ovih slojeva postoji i zidno slikarstvo iz 1838. godine.