Baner

Kultura

PSCPD u Temišvaru

Izvor: Radio Pančevo, 14.11.2015.

Na poziv Saveza Srba u Rumuniji, Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo će danas nastupiti na gala koncertu u okviru manifestacije Dani srpske kulture u Temišvaru. Koncert je organizovan pod pokroviteljstvom Vlade Rumunije, Ministarstva kulture Rumunije i Ministarstva kulture Republike Srbije. Pančevci će sutra pevati na svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornoj srpskoj crkvi u Temišvaru.

 

 

Novi roman Aleksandre Mihajlović „Kroz prstohvat cimeta”

Izvor: Radio Pančevo, 14.11.2015.

Drugi roman spisateljice iz Pančeva Aleksandre Mihajlović „Kroz prstohvat cimeta” izašao je iz štampe neposredno pred 60. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, gde je održana i prva promocija. Roman čine dve paralelne priče, čiji su junaci savremene ličnosti, ali i kraljica Natalija Obrenović.

Suština romana „Kroz prstohvat cimeta” jeste prikazivanje težnje svakog čoveka da s jedne strane pronađe sebe, a s druge strane, da ne povredi okolinu, a posebno bližnje, rekla je za Radio Pančevo Aleksandra Mihajlović. Knjiga ima dve niti – istorijsku i savremenu, koje svojim pismima boje cimeta spaja kraljica Natalija Obrenović, supruga Milana i majka Aleksandra Obrenovića.

   

„Ateist rep” i „Dža ili bu” u „Apolu”

Izvor: Radio Pančevo, 14.11.2015.

Celovečernji pank-rok spektakl i koncerti bendova „Ateist rep” i „Dža ili bu” biće održani od 21 sat, u dvorani „Apolo”. Legendarna novosadska grupa „Ateist rep” pretpremijerno će večeras predstaviti pesme s njihovog novog studijskog albuma „Überlauf”, koji će biti objavljen 16. novembra, dva dana nakon nastupa u našem gradu. Gosti „Dža ili bu” će, takođe, izvesti nekoliko novih pesama sa sedmog studijskog albuma, koji će uskoro izaći pod nazivom „Sedma sila”, kao i pesme koje su obeležile njihovu karijeru.

 

   

Staniću nagrada ULUPUDS-a za najbolji strip

Izvor: Radio Pančevo, 13.11.2015.

Akademski slikar iz Pančeva Boris Stanić dobitnik je priznanja ULUPUDS-a za najbolji strip na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije je Staniću dodelilo priznanje za grafički roman „Atentat, s one strane patnje”. Knjigu je objavila Izdavačka kuća „Besna kobila”, a nagrada ULUPUDS-a za najbolja rešenja u različitim kategorijama likovnosti je dodeljena drugi put, rekao je Boris Stanić.

   

Prva samostalna izložba Dunje Trutin

Izvor: Radio Pančevo, 13.11.2015.

Izložba skulptura Dunje Trutin „Oblikovanje odnosa” otvorena je sinoć u Galeriji Milorada – Bate Mihailovića. Izložba predstavlja celinu sastavljenu iz umetničkih formi koje su proizašle iz preispitivanja opaženih društvenih pojava. Dunja Trutin, student doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti, nedavno je završila master studije vajarstva na istom fakultetu, kod profesora Mrđana Bajića u klasi.