Baner
Baner

„Slotera Nika za predsednika” u „Apolu”

Izvor: Radio Pančevo, 10.11.2015.

Projekcija dokumentarnog filma o Niku Sloteru – „Slotera Nika za predsednika” biće upriličena od 21 sat, u dvorani „Apolo”. Dokumentarac koji je inspirisan popularnošću protagoniste TV serije „Tropska vrelina”, dobio je prvu nagradu na Zagreb Film Festivalu, u kategoriji najbolji dokumentarni film. Ulaz na projekciju je slobodan, a događaj predstavlja uvertiru u specijalan program Doma omladine – celovečernji pank-rok spektakl i koncerte bendova „Atheist Rap” i „Dža ili bu”, koji će biti održani u subotu, 14. novembra.

Legendarna novosadska grupa „Atheist Rap” pretpremijerno će u dvorani „Apolo”, u subotu, 14. novembra, održati koncert i predstaviti pesme s njihovog novog studijskog albuma „Überlauf”, koji će biti objavljen 16. novembra, dva dana nakon nastupa u našem gradu.

Dokumentarni film koji će večeras biti prikazan, inspirisan je popularnošću lika Nika Slotera u Srbiji. Serija „Tropska vrelina” bila je više puta prikazivana u Srbiji tokom devedesetih godina prošlog veka. Lik Nika Slotera, glavnog junaka koga igra Rob Stjuart, korišćen je u sloganima „Slotera Nika za predsednika” i „Svakoj majci treba da je dika, koja ima sina ko Slotera Nika”, tokom Studentskog protesta u Srbiji 1996/97, a pojavio se i u stripu koji je besplatno deljen učesnicima demonstracija.

Postojao je i čuveni grafit „Sloteru Niče, Žarkovo ti kliče”, koji je bio inspiracija grupi „Atheist Rap” za pesmu „Slaughteru Nietzsche”, u kojoj postoje stihovi „Sloteru Niče, Srbija ti kliče”.

U Beogradu je čak bila registrovana i grupa građana pod imenom Nika Slotera. Glumac Rob Stjuart dugo nije znao ništa o tome. Za svoju slavu u Srbiji saznao je tek kada mu je sin pokazao članak na „Vikipediji”. Na društvenoj mreži „Fejsbuk” naišao je na profil izvesnog Ivana Jovanovića, koji je uz svoje ime postavio parolu „Slotera Nika za predsednika”. Stjuart je u šali napisao komentar: „Hej, ako želite da budem vaš predsednik, trebalo je samo da me pitate”, mislivši da će ostati na tome. Jovanović mu je, međutim, objasnio koliko je serija bila popularna u Srbiji i poslao mu prevod pesme „Slaughteru Nietzsche”. Stjuart je prosledio poruku nekolicini bliskih prijatelja, nakon čega su u roku od nekoliko minuta odlučili da dođu u Srbiju i snime dokumentarni film. U međuvremenu, Stjuart se sprijateljio sa članovima grupe „Atheist Rap”.