Baner
Baner

Novi roman Aleksandre Mihajlović „Kroz prstohvat cimeta”

Izvor: Radio Pančevo, 14.11.2015.

Drugi roman spisateljice iz Pančeva Aleksandre Mihajlović „Kroz prstohvat cimeta” izašao je iz štampe neposredno pred 60. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, gde je održana i prva promocija. Roman čine dve paralelne priče, čiji su junaci savremene ličnosti, ali i kraljica Natalija Obrenović.

Suština romana „Kroz prstohvat cimeta” jeste prikazivanje težnje svakog čoveka da s jedne strane pronađe sebe, a s druge strane, da ne povredi okolinu, a posebno bližnje, rekla je za Radio Pančevo Aleksandra Mihajlović. Knjiga ima dve niti – istorijsku i savremenu, koje svojim pismima boje cimeta spaja kraljica Natalija Obrenović, supruga Milana i majka Aleksandra Obrenovića.

– Moja ideja je bila da pošto je kraljica Natalija bila izuzetna žena i emotivno i intelektualno, pišem o njoj. Ukratko, u romanu njen duh luta i ne može da se smiri dok najzad ne pronađe jednog Srbina kome će se izistinski ispovediti i koji će je razumeti. Nalazi Velesa Petronijevića, to je taj nivo savremene priče, i on je vrlo zainteresovan za kraljičinu priču. Skoro svakodnevno, na simsu svog prozora, Veles nalazi pisma boje cimeta i, čitajući Natalijinu ispovest, sebe ostvaruje i razumeva kao muškarca – izjavila je Aleksandra Mihajlović.

U stvaranju romana „Kroz prstohvat cimeta”, koje je trajalo tri i po godine, veliku ulogu imala je i slovenska mitologija. Karakteri i sudbine junaka naglašeni su imenima iz slovenske mitologije, koje junaci nose.

– Slovensku mitologiju sam proučavala gotovo četiri godine i vodila sam se poslovicom starih Latina „Nomen est omen”, odnosno ime označava karakter. Tako glavni junak knjige nosi ime Velesa, boga šuma, polja i plodnosti, što apsolutno odgovara njegovom karakteru. Druga junakinja, Velesova sestra, nosi ime po Vesni, boginji proleća. Vesna doprinosi da Veles „procveta” i na kraju se kao ličnost i probudi – dodala je Mihajlovićeva.

Na naše pitanje šta je posebnost ove knjige, Aleksandra Mihajlović je odgovorila da je ona prva srpska spisateljica koja se pozabavila temama kao što su prostitucija na filozofsko-istorijski način i život blizanaca.

Roman „Kroz prstohvat cimeta” objavila je Izdavačka kuća „Evro Đunti”. Promocija će u Pančevu biti održana do kraja novembra, a u Beogradu u decembru.

Aleksandra Mihajlović je profesorka srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Uroš Predić”. Studije iz oblasti književnosti su joj objavljivane u zemlji i inostranstvu, učestvovala je na više kongresa i književnih kolonija i objavljuje poeziju.

Njen prvi roman „Zapričavanje.Zavaravanje.Zavirivanje” objavljen je 2012. godine.