Baner

Kultura

Izložba „Zagrljaji” u KC-u

Izvor: Radio Pančevo, 17.9.2015.

U foajeu Kulturnog centra, u 19 sati, biće otvorena izložba slika Mione Marte Marković, pod nazivom „Zagrljaji”. Ovom temom umetnica se kontinuirano bavi već više od decenije, prikazujući varirane motive zagrljaja.

 

Potraga za mostobranom pančevačke tvrđave

Izvor: Radio Pančevo, 16.9.2015.

Danas je u blizini gradskog keja započeto georadarsko snimanje koje bi trebalo da omogući otkrivanje pozicije nekadašnje pančevačke tvrđave. U potrazi za mostobranom tvrđave s početka 18. veka su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo i beogradska firma „Geourba”, koja besplatno vrši georadarsko snimanje.

   

13. „Ethno.com” – 25. i 26. septembra

Izvor: Radio Pančevo, 13.9.2015.

Trinaesti world music festival – „Ethno.com” će biti održan 25. i 26. septembra, u organizaciji Kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta, s fokusom na stilovima Balkana, Bliskog istoka, Afrike i Azije, kao i stilovima nastalim na nasleđu evropskih naroda. Festival će otvoriti Tamburaški orkestar „Neven” Muzičke škole „Jovan Bandur”, nakon čega će nastupiti duo „Dharma” iz Subotice.

   

26. smotra južnobanatskih mađarskih društava

Izvor: Radio Pančevo, 12.9.2015.

U sali MKUD-a „Tamaši Aron” u Vojlovici, u 10 sati, počeće 26. smotra južnobanatskih mađarskih kulturno-umetničkih društava, pod nazivom „Zbir naših vrednosti”. U okviru manifestacije, u Reformatorskoj crkvi, u 12.30, biće otvorena izložba radova, a u 15.30 biće održano ekumensko bogosluženje. Od 17 sati predstaviće se kulturno-umetnička društva.

   

Pančevci na 50. „Mokranjčevim danima” u Negotinu

Izvor: Radio Pančevo, 11.9.2015.

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo i njihov dirigent Vera Carina imaju čast da intoniranjem himne i izvođenjem 6. Mokranjčeve rukoveti, otvore 50. „Mokranjčeve dane”, danas, u 17 sati, ispred njegove rodne kuće.

Isto večeras, u Domu kulture u Negotinu, PSCPD, kao jedini predstavnik Srbije, takmičiće se sa još pet horova iz Moskve, Bukurešta, Sofije, Soluna i Istanbula. Dvadesetominutni program svakog ansambla ocenjivaće eminentni žiri, sastavljen od dirigenata: Darinka Matić Marović, Vladimir Kranjčević i Bojan Sudžić.
Otvaranje Festivala i natpevavanje horova prenosiće RTS.