Baner
Baner

U petak počinje 13. „Ethno.com”

Izvor: Radio Pančevo, 23.9.2015.

U Kulturnom centru Pančeva, 25. i 26. septembra, biće održan 13. „Ethno.com” festival, koji će biti posvećen orijentalnoj world music sceni u Srbiji. Cena ulaznice po večeri će biti 200 dinara, a svake večeri publika će čuti po tri domaća sastava.

Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta s fokusom na stilove Balkana, Bliskog istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evropskih naroda. Filip Krumes, umetnički direktor „Ethno.com” festivala, rekao je da su ove godine odlučili da na festivalu predstave domaće sastave, jer u Srbiji postoje izuzetni muzičari koji promovišu srpsku world music scenu van granica zemlje. 

– Program smo koncipirali drugačije u odnosu na prethodna dva festivala, u smislu da se mnogo toga dogodilo na domaćoj world music sceni. Pravo je zadovoljstvo sabrati na festivalu sve te dobre bendove i predstaviti ih našoj publici. Moram da naglasim da muzičari iz Srbije iz sveta world music žanra, lakše uspevaju da dopru na scene Evrope i sveta, i češće nastupaju na festivalima u inostranstvu nego kod nas. Čini mi se da je ova vrsta muzike zastupljenija od drugih muzičkih žanrova van granica naše zemlje, kada govorimo o domaćim sastavima – izjavio je Krumes.

Festival će 25. septembra, u 20 sati, otvoriti Tamburaški orkestar „Neven” Muzičke škole „Jovan Bandur”, pod rukovodstvom profesora Mihajla Jovića, koji, pored klasične umetničke muzike, neguje i tradicionalnu muziku Vojvodine i Srbije. Nakon toga, slede nastupi sastava „Dharma” i „Stoiks”, najavio je Filip Krumes.

– Nakon Muzičke škole, publici će se od 20.30, predstaviti duo „Dharma” iz Subotice, koji čine Jasna Jovićević i Armand Mesaroš. Jasna Jovićević je saksofoniskinja i kompozitorka, koja je dvadesetak godina provela u inostranstvu, gde se školovala i nastupala u Budimpešti, Njujorku, Torontu, Brazilu, Indiji... Dugogodišnje muzičko iskustvo u džez muzici dovelo ju je do improvizacije, a najveću inspiraciju crpi iz prirode i raznolikosti instrumenata. Armand Mesaroš je profesionalni muzičar, bas gitarista, koji svira različite stilove u više muzičkih sastava. Školovao se u Budimpešti,  aktivan je član domaće i inostrane muzičke scene. Nakon njih će nastupiti sastav „Stoiks”, koji vodi Aca Stojić, koji je magistrirao klasičnu gitaru u Beču i sprema doktorat. Uspešno je integrisao tri stila i tri zvuka u sviranju: džez, klasiku i  temperamentni etnos Balkana, te proizveo krajnje originalan stil oličen u njegovom autorskom projektu, koji će predstaviti u okviru ovogodišnjeg izdanja „Ethno.com” festivala – objasnio je Filip Krumes.

Druge večeri festivala, u subotu, 26. septembra, od 20 sati, nastupiće sastav „Istanbul Night”, muzički projekat nastao pre nekoliko godina, iniciran ličnim iskustvom članova nakon upoznavanja sa svetom sufizma, čija je važna strana muzika ambijenta i transa. Od 21 sat, sledi koncert sastava „Oriental trio”, koji neguje spoj muzičkih tradicija Balkana, Mediterana i Bliskog istoka. Festival će biti zatvoren nastupom sastava „Naked”, od 22 sata, koji je stilski čvrsto ukorenjen u fuziji globalnih urbanih gruvova, balkanske tradicije i slobodnog džeza. Na „Ethno.com” festivalu promovisaće svoj novi, treći po redu, album „Nakedonija”.

Festival su podržali Grad Pančevo s 300.000 dinara i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije s 200.000 dinara.