Baner

Nagrađen „Piknik za rođendan jednog anđela”

Izvor: Radio Pančevo, 24.9.2015.

Poznati vojvođanski pisac Slavko Almažan dobitnik je nagrade „Knjiga izdavačke godine”, koju dodeljuje Novinsko-izdavačka ustanova „Libertatea”. Almažan je nagrađen za knjigu pod nazivom „Piknik za rođendan jednog anđela”, koja je, po odluci žirija, najbolja knjiga objavljena tokom 2014. godine u NIU „Libertatea”.

Nagrada za najbolju knjigu objavljenu u prošloj izdavačkoj godini, tradicionalno se uručuje u okviru manifestacije „Jedna izdavačka godina u jednom danu”. Slavko Almažan, književnik iz Novog Sada, autor preko 50 naslova, posle tri nagrade „Knjiga izdavačke godine” za knjige poezije, ovoga puta je, po odluci žirija, zaslužio nagradu i za roman „Piknik za rođendan jednog anđela” na rumunskom jeziku. Kako je rekao za Radio Pančevo, kriza romana ne može da postoji dok postoji čovečji san.

– Ovo je moderno oblikovan roman, u smislu da je oslobođen svih konvencionalnih predrasuda starog tipa romana, koje svi odlično poznajemo. U ovom romanu sam govorio o marginalnom čoveku koji ima svoje opsesije, svoje vizije i svoje iluzije. Grupa boema se nalazi na pikniku, koji je organizovala prelepa žena. Nju smatraju za anđela, jer se tajnovito pojavljuje i nestaje. Ona će do kraja priče doneti razrešenje mnogih njihovih nedoumica – ispričao je Almažan.

Dobitniku nagrade je uručena slika akademskog slikara iz Pančeva Jonela Popovića.

Prošle godine, „Libertatea” je objavila 16 knjiga, naveo je Vasa Barbu, urednik izdavačke delatnosti.

– Tokom prošle izdavačke godine, objavili smo 16 knjiga različitih žanrova, koje su se sve našle u konkurenciji za nagradu. Žiri je bio tročlani, s predsednicom dr Virdžinijom Popović – precizirao je Barbu.

U okviru iste manifestacije, dodeljena je i nagrada na konkursu za poeziju i kratku prozu, koji je raspisan povodom sedamdesetogodišnjice nedeljnika „Libetatea”. Nagradu za poeziju dobila je Euđenija Balteanu iz Pančeva, za pesmu pod nazivom „Pričaj mi o”, dok nagrada za kratku priču nije dodeljena.