Ekonomija

 

Loš suncokret, ali i kukuruz

PANČEVO, 28. avgust 2017. (TV Pančevo) – Zomljoradnici vide ovu godinu kao problematičnu, opšti je zaključak. Razlozi za to leže u velikoj suši koja je zadesila južni Banat, pa su prinosi suncokreta smanjeni, a još više biće smanjeni prinosi kukuruza, pa će i prihod paora biti takav da će se teško pozitivno poslovati.

 

Problemi udruženja poljoprivrednika

PANČEVO, 27. avgust 2017. (TV Pančevo) – Svojevremeno formiranje udruženja poljoprivrednika najavljivalo je bolje dane agrara. Međutim, udruženja nisu opravdala očekivanja članova i često se bave tercijalnim stvarima, a ne suštinskim problemima. Udruživanja u zadruge, čini se, pravi je način organizovanja paora ili valja menjati sadržaje aktivnosti udruženja, sve češće se čuje.

   

Paprika dobrog kvaliteta, pravo vreme za ajvar

PANČEVO, 26. avgust 2017. (TV Pančevo) – Prvi pokazatelj da se približava jesen je sve veća ponuda paprike na Zelenoj pijaci. Sugrađani su ove subote mogli da kupe zelenu ili crvenu šilju, baburu, somborku, kao i takozvano „slonovo uvo“ od koje se pravi ajvar. Paprika je dobrog kvaliteta, tako da ako planirate da pravite domaći ajvar nećete pogrešiti ako je kupite sada.

   

Brojniji vinari od vinogradara

PANČEVO, 25. avgust 2017. (TV Pančevo) – Vinogradarstvo se u pančevačkom ataru nalazi u veoma dobrom stanju. Bez obzira što u Pančevu ima više vinara od vinogradara niču i novi vinogradi, a vinogradari su posvećeni poslu. U vinogradima je za sada dobro stanje, a uskoro će početi i berba grožđa i pravljenje vina.

   

Inovacije u ratarstvu i voćarstvu

PANČEVO, 25. avgust 2017. (TV Pančevo) – Na Danu polja Insttiuta "Tamiš" stručnjaci i poljoprivrednici su razmenili iskustva. Dan polja je posvećen suncokretu, soji, kukuruzu i šćernoj repi, a bilo je reči i o voćarskoj proizvodnji. Više od stotinu paora upoznato je s ovogodišnjim ogledima sa ovim kulturama i rezultatima proizvodnje.

   

Sa ekonomije "Srca u Jabuci" i za druge ustanove

PANČEVO, 24. avgust 2017. (TV Pančevo) – Ustanova za smeštaj odraslih i starijih lica Dom "Srce u Jabuci" slovi za najbolju u svojoj branši u Srbiji. Pre samo nekoliko godina nije bilo mnogo reda u Domu. Meštani su krali svinje i povrće iz ekonomije koju Dom poseduje. Danas je slika na ekonomiji sasvim drugačija zahvaljujući prvenstveno angažovanju Milana Kisina, direktoru koji se maksimalno posvetio uređenju i unapređenju života na ekonomiji. Rezultati su vidljivi.