Ekonomija

 

Rekordan rod kruške

PANČEVO, 11. avgust 2017. (TV Pančevo) – Ilija Nestorovski iz Kačareva poseduje voćnjak u kome gaji krušku i kajsiju. Vrhunski kvalitet voća karakterišu voće iz Ilijinog voćnjaka u kome ima posla za čitavu porodicu. Ove godine zbog znanja i navodnjavanja ostvaren je rekordan rod kruške i kajsije.

 

Razvitak sistema za navodnjavanje neophodan

PANČEVO, 8. avgust 2017. (TV Pančevo) - Da bi prinosi u ratarskoj, povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji bili bolji, neophodno je razviti sisteme za navodnjavanje i praktikovati ovu agrotehničku meru. Međutim, da bi se to i ostvarilo neophodno je sprovesti niz drugih aktivnosti, poput melioracije, brige o kanalskoj mreži i izgradnji sistema. Ali, to je obiman posao, o kome se više priča, nego što se radi na njegovoj realizaciji. Zbog toga su površine u pančevačkom i južnobanatskom ataru pod zalivnim sistemima minorne.

   

Poljoprivrednici očekuju pomoć države

PANČEVO, 7. avgust 2017. (TV Pančevo) – Predstavnici Banatske asocijacije poljoprivrednika smatraju da država treba da im pomnogne u ovom teškom trenutku za njih, jer im je suša značajno umanjila rod ratarskih kultura. Takođe, predstavnici Banatske asocijacije poljoprivrednika ukazuju da u gradskom budžetu treba da je više sredstava za agrar.

   

Rod ispod proseka?

PANČEVO, 3. avgust 2017. (TV Pančevo) – U južnobanatskim atarima ratari su zabrinuti zbog stanja useva. Kukuruz, soja i šećerna repa su u kritičnom stanju, jer nema kiše nedeljama, pa će rod biti manji od višegodišnjeg proseka.

   

Nezvani gosti na njivama

PANČEVO, 29. jul 2017. (TV Pančevo) – Osim sa velikim vrućinama, povrtari se suočavaju i sa sve većom pojavom da im nezvani gosti skidaju useve sa njiva. Po mišljenju povrtara u pitanju su organizovane grupe kojima teško može da se stane na kraj.

   

Suša umanjila rod kukuruza

PANČEVO, 28. jul 2017. (TV Pančevo) - Prošlogodišnji rod kukuruza bio je rekordan. Međutim, ove godine rod će podbaciti. Na rod će uticati višenedeljna suša. Stručnjaci i poljoprivrednici su jedinstveni u oceni da će ove godine proizvođači zabeležiti podbačaj u proizvodnji, a koliko će rod biti manji zavisi od više faktora i avgusta meseca.