200 godina pošumljavanja "Deliblatske peščare"

PANČEVO, 22. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Javno preduzeće „Vojvodinašume“ obeležilo je 200 godina pošumljavanja specijalnog rezervata prirode, Delibatske peščare. Ovaj značajan jubilej "Vojvodinašume" obeležile su na Čardaku, gde su održana zanimljiva predavanjo o tome kako je počelo pošumljavanje, ali i vožnjom kroz jedinstvenu “Evropsku saharu”.

Prva pošumljavanja Deliblatske peščare počela su još 1818. godine kada je po nalogu austrijskog cara Franca prvog, pionir šumarske struke Franc Bahofen počeo vezivanje peska po modelima koji su rađeni u Francuskoj, Nemačkoj i Mađarskoj. Od tada do danas ovo područije postalo je jedinstveno u svetu po biljnim vrstama, a od 2002. godine JP "Vojvodinašume" ima zadatak da gazduje ovim šumama i unapređuje postojeći šumski fond.

Šumsko gazdinstvo "Banat" kome pripada Deliblatska peščara u narednom periodu radiće na unapređenju sistema održivog razvoja, kaže Željko Sušec, direktor ŠG „Banat“ Pančevo.

Peščara danas predstavlja poslednju i najveću oazu peščarske, stepske, šumske i močvarne vegetacije Panonske nizije. Biljni svet od 900 vrsta obiluje retkostima kao što su: stepski božur, kovilje i virgilijski hrast, dok životinjski svet odlikuju peščarski insekti i karakteristične vrste stepskih staništa: orao krstaš, tekunica i stepski skočimiš, a u šumskim zajednicama buljina i vuk. Pre 200 godina bio je ugrožen eko sistem na ovom područuju i zato se krenulo sa pošumljavanjem, kaže je Marijus Oldja iz Šumskog gazudinstva Banat koji se već 40 godina proučava živi svet Peščare.

Požari mogu da ugroze prirodna dobra koja postoje u Peščari. Vojvodinašume uvele su video nadzor kako bi se smanjila mogućnost požara i kako bi se zaštitila šuma.

Deliblatska peščara je zaštićeno područje prve kategorije u Srbiji, na 350 kvadratnih kilometara površine, najveća je kontinentalna peščara i jedno od najvažnijih centara biodiverziteta u Evropi. Neophodna je saradnja u očuvanju ovakvog sistema, zato su "Vojvodinašume" u neprestanom kontaktu sa Ministarstvima poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i pokrajnskim Sekretarijatima za poljoprivredu, šumarsto i vodoprivredu, kao i za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.