Obuka za domare u vrtićima i školama na temu energetske efikasnosti

PANČEVO, 23. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Na osnovu iskustva iz Nemačke i drugih evropskih zemalja, Regionalna komora Srbije Južnobanatskog upravnog okruga u Pančevu u saradnji sa nemačkom organizacijom „GIZ“ organizovala je program obuke za domare u vrtićima i školama na temu energetske efikasnosti.

Nemačka organizacija "GIZ" dugi niz godina sarađuje sa Vladom Republike Srbije i resornim ministarstvima i realizuje projekte u zgradarstvu, na polju energetske efikasnosti. Na radionici domarima iz pančevačkih škola i vrtića pokazano je na koji sve način i gde mogu na jednostavan način i bez novca da ušedete energiju i smanje potrošnju.

- Svedoci smo da poslednjih godina Vlada Repulike Srbije ulaže mnogo sredstava u obnovu zgrada škola i vrtića ali to nije dovoljno da bismo dobili prave efekte. Potreban je domaćinski odnos prema zgradi. Pored finansijkih ulaganja, to zahteva i druge sitne mere koje mogu da dovedu do značajnih ušteda - rekla je Svetlana Đokić iz organizacije za međunarodnu saradnju "GIZ".

Grad Pančevo poslednjih godina prikuplja podatke kolika je potrošnja u javnim ustanovama u gradu kako bi se dobili podaci na koji način i gde se može ostvariti energetske uštede.

- Obuka će nam pomoći da sagledamo šta bi moglo da se uradi a da se ne ulože velika sredstva. Zahvaljujem se "GIZ"-u i Privrednoj komori što su izabrali grad Pančevo da održe obuku, jer smo negde prepoznati kao grad koji je puno uradio i radi na tome - objasnila je Biljana Đordan energetski menadžer grada Pančeva.

Nažalost, neracionalna potrošnja energije u našoj zemlji je mnogo veća nego u drugim zemljama. Cilj ovakvih predavanja je da se domari u vrtićama i školama upoznaju na koji način mogu ostvari energetsku uštedu i ušediti novac. Sastanak je organizovan u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Južnobanatskog upravnog okruga u Pančevu.

- Potrošnja energije u našoj zemlji je povećana tako i u školama i vrtićima. Pošto su to veliki objekti uštede bi bile velike zato je i organizovan ovaj pilot projekat koji ukazuje kako se može i i gde ušedeti energija.

&t=54s

Projekat srpsko nemačke saradnje o energetskoj efikasnosti osim u Pančevu organizovan je u još pet gradova u Srbiji.