Navodnjavanje važno u proizvodnji voća i povrća

PANČEVO, 21. avgust 2017. (TV Pančevo) – Značaj navodnjavanja je nemerljiv u proizvodnji voća, povrća, ali i ratarskih kultura. Ove godine u izuzetno teškim uslovima zbog suše, paori koji su zalivali, zabeležili su odlične rezultate. Povrtari u Idvoru i Glogonju zalivanje smatraju neophodnim za uspešnu proizvodnju.

Značaj navodnjavanja za poljoprivredne kulture, posebno kada je suša poput ovogodišnje, je nemerljiv. To povrtari i voćari, već dobro znaju, a polako i sigurno to ulazi u uši i ratarima. U brojnim selima ova agrotehnička mera je zaživela i sprovodi se u baštama, njivama, povrtnjacina i voćnjacima.

Glogonj je sve karakterističniji po navodnjavanju. Jeste da je reč o malim površinama, ali skoro svi povrtari zalivaju svoje povrtnjake, jer samo tako ima prosperiteta u proizvodnji.

Kada je navodnjavanje u pitanju tu ima i problema.

Mnogi se pitaju je li navodnjavanje povrtnjaka skupo.

I tako zalivanje u povrtnjacima i voćnjacima postaje normalan vid ponašanja voćara i povrtara. Uz to valja reći da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu sufinansira izgradnju zalivnih sistema, pa je i to razlog što se poljoprivrednici sve više okreću izgradnji zalivnih sistema.