Baner
Baner

Danas je Đurđevdan

 Izvor: Radio Pančevo, 6.5.2014.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan Svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija – praznik koji je u narodu poznat kao Đurđevdan. Đurđevdan je česta slava kod Srba. 

Sveti Georgije, Đurđe ili Đorđe bio je zapovednik vojne jedinice. Pokušao je da odvrati tadašnjeg cara Dioklecijana od masovnog progona hrišćana. Sv. Georgiju glava je posečena na današnji dan 303. godine. Na ikonama se ovaj svetac prikazuje u vojvodskom odelu na konju, kako kopljem probada aždaju. Aždaja simbolizuje mnogobožačku silu, čiji su vladari progonili hrišćane. Sv. Georgije je toj aždaji zadao odlučujući udarac jer je ubrzo car Konstantin učinio kraj progonima hrišćana i Milanskim ediktom iz 313. godine hrišćansku crkvu proglasio zvaničnom u Rimskom carstvu.

U srpskim krajevima postoji običaj da se na Đurđevdan u ranu zoru nabere bilje i cveće i isplete venac, koji se stavlja na ogradu, ali i na tor. U venac se obavezno stavlja dren kao simbol zdravlja. Ponegde se venčići bacaju u reku ili potok.

Ako praznik ne pada u sredu ili petak, uobičajeno je da se ispeče jagnje i da bude narodno veselje.

Za ovaj praznik kod Srba je vezan veliki broj običaja, verovanja i magijskih radnji. Verovalo se da ako je na Đurđevdan vedro, biće plodna godina, a ako na ovaj praznik i sutra pada kiša, leto će biti sušno.