Baner

Razno

Danas je Sveti Nikola

  Izvor: Radio Pančevo

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Slava Sveti Nikola je po broju onih koji je slave, bez premca među Srbima, a takođe je hramovna i manastirska slava SPC-a. Posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve.

Kako Sveti Nikola pada u vreme (tačno na polovini) velikog božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

 

12. rođendan emisije Radio Pančeva "I mi smo tu"

Izvor: Radio Pančevo                                                              06.12.2012.

Emisija o osobama sa posebnim potrebama „I mi smo tu" emituje se na talasima Radio Pančeva već 12. godina. Emisija je posvećena osobama iz marginalizovanih grupa, ali je najpre počela sa emitovanjem kao emisija koja se bavila problemima mladih sa posebnim potrebama, kazala je autorka emisije Dobrila Jovanović.

Emisija „ I mi smo tu" može se čuti svake srede na talasima Radio Pančeva od 18 do 19 časova.    

 

   

Danas počeo Božićni post

Izvor: Tanjug, Radio Pančevo, 28.11.2012.

Pravoslavni vernici širom sveta, koji vreme računaju po julijanskom kalendaru, danas su započeli šestonedeljni post kojim se pripremaju za praznik rođenja Hristovog. U toku posta, vernici se suzdržavaju od "mrsne hrane", to jest svih namirnica životinjskog porekla, izuzev morskih i rečnih plodova.
Ipak, to je samo jedan deo iskušenja kom se podvrgavaju, budući da post, pored telesne ima i svoju duhovnu komponentu – svi koji se pripremaju za Božić trebalo bi da se suzdrže od ružnih misli i loših dela, a posvete molitvi, pokajanju i dobročinstvu.

   

Danas je Aranđelovdan

  Izvor: Radio Pančevo

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta srpska slava.

Crkva procenjuje da je Aranđelovdan kao srpska slava, po broju svečara na drugom mestu, posle slave svetog Nikole.

Sveta liturgija u Svetouspenskoj crkvi počinje u 9.30 časova.

   

Danas je Đurđic

   Izvor: Radio Pančevo

U hramovima Srpske pravoslavne crkve danas se obeležava Đurđic. To je i jedna od najčešćih slava srpskih porodica.

Sveti Georgije je veoma poštovan u našem narodu i slavi se dva puta godišnje - kao praznik prenosa moštiju svetitelja, Đurđic, i 6. maja, kada se obeležava dan njegove smrti, Đurđevdan.