Baner
Baner

Festival Ethno.com šesnaesti put u Pančevu

Izvor:Radio Pančevo, 26.9.2018.

Jedan od najdugovečnijih world music festivala u Srbiji, Ethno.com, biće održan šesnaesti put, 28. i 29. septembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Duo Nebojše i Bojane Brdarić nastupiće u petak, 28. septembra u Dvorani Kulturnog centra u 20 sati. Nebojša i Bojana Brdarić se, od detinjstva, bave i neguju tradicionalnu muziku sa teritorije Balkana. nasleđa.

Sastav Belo platno na programu je prve večeri festivala, od 21,10 sati, takođe u Dvorani Kulturnog centra. Grupa Belo platno ove godine proslavlja dvadesetogodišnjicu postojanja. Repertoar grupe je baziran na tradiciji Kosova i Metohije, uz izlete u oblasti sa srodnim i sličnim muzičkim nasleđem: jug Srbije, Makedonija, Bugarska i Grčka.

Druge festivalske večeri od 20 sati je na programu mjuzikl „Josef i njegova braća". Reč je o najstarijoj zapisanoj jevrejskoj muzičkoj predstavi. Ideja za ponovnu inscenaciju ovog dela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme "Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik" koju je na Ladinu napisao Abraham Toledo u 17. veku u Istanbulu. Muziku izvode: Hor "Braća Baruh" i „Shira u'tfila".

Grupa „Shira u'tfila" se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Hor "Braća Baruh" iz Beograda, osnovan je 1879. godine kao "Srpsko jevrejsko pevačko društvo". Promenio je naziv 1952.godine u sadašnji u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom II svetskog rata. Neki istraživači tvrde da je reč o najstarijem jevrejskom horu na svetu.Umetnički direktor festivala je ugledni violinista iz Pančeva Filip Krumes.