Baner
Baner

Završetak oslikavanja murala s likom Pupina

 Izvor: Radio Pančevo, 29.6.2015.

Danas je svečano obeležen završetak radova na oslikavanju murala s likom Mihajla Pupina, na zgradi Pošte, u Ulici Svetog Save, koji je na inicijativu Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin”, i uz podršku Grada Pančeva, oslikao akademski umetnik Aleksandar Stanojev.

Mural prekriva oko 120 kvadratnih metara, a povod za ovu inicijativu je 160 godina od rođenja i 80 godina od smrti velikog naučnika.

U ime Grada Pančeva, obratio se Miodrag Radojković, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, koji je rekao da se ovim muralom Pupin vratio u Pančevo, grad iz kojeg je otišao na dalje školovanje. On je napomenuo da je Mihajlo Pupin svojim zalaganjem, ne samo kao naučnik već i kao političar, zadužio srpstvo.

– Oduševljen sam što nam se Pupin na ovaj način „vratio u grad”. Smatram da će mural biti dobar primer mlađim generacijama da treba da neguju sve ono što je Pupin stvorio i da se ugledaju na njega. Nadam se da će u budućnosti Pančevo imati još mnogo Pupina, koji će kao i on, svojim radom zadužiti ne samo Pančevo već i celu Srbiju – izjavio je Radojković.

Oslikavanje murala trajalo je tri nedelje, a prikazan je portret Mihajla Pupina, s pozadinom koju čine motivi Pančeva i Njujorka – svetionici na ušću Tamiša u Dunav i Kip slobode. To je prikaz Pupinovog polazišta i odredišta, dva potpuno različita sveta, kao što su Amerika i Srbija, Pančevo i Njujork, koje objedinjuje lik Mihajla Pupina. Mural prekriva 120-130 kvadratnih metara i oslikan je akrilnim bojama, precizirao je akademski umetnik Aleksandar Stanojev.

– Kad vam povere da naslikate velikana, uvek je čast. Posebno kad je u pitanju Mihajlo Pupin, koji je ne samo iz Srbije već delom i iz Pančeva, gde je, kao što je poznato, započeo svoje školovanje. Takođe, drago mi je što je odabrano da mural bude u centru grada, jer će ga vrlo brzo videti veliki broj ljudi. Ovo je moj mali doprinos obeležavanju datuma rođenja i smrti Pupina, kao i doprinos inicijativi Centra za talente, čiji se rukovodilac Dragoljub Cucić već dugo ozbiljno bavi izučavanjem rada Mihajla Pupina – dodao je Stanojev.

Aleksandar Stanojev je akademski umetnik rođen u Ilandži, a žitelj je Pančeva. Zaposlen je kao asistent na Fakultetu za inženjerski menadžment u Beogradu. Realizaciju murala su podržali Grad Pančevo, „Telekom Srbije”, JP „Pošta Srbije”, organizacije i pojedinci.