Baner
Baner

„Čuvari baštine” u Narodnom muzeju

Izvor: Radio Pančevo, 5.5.2015.

U četrdesetak gradova Srbije, među kojima je i Pančevo, od 9. do 18. maja, prvi put će biti održana manifestacija pod nazivom „Muzeji Srbije, deset dana, od 10 do 10”, s temom „Heroji kulturne baštine”. Manifestacija će se u Narodnom muzeju Pančevo odvijati pod sloganom „Čuvari baštine”, a planirano je nekoliko izložbi i projekcija filma.

Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana, od 10 do 10” nastala je po preporuci Muzejskog društva Srbije, a biće upriličena pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, rekla je direktorka Narodnog muzeja Pančevo Svetlana Mesicki.

– Ekskluzivnost je višestruka. Radi se o objedinjavanju datuma koji su vrlo značajni za institucije kao što su muzeji – na prvom mestu, to je „Nedelja muzeja”, mnogo starija od „Noći muzeja”, „Evropska noć muzeja” i, na kraju, Svetski dan muzeja, koji se obeležava 18. maja i zapravo je dan svih muzealaca, pa i nas u Srbiji – izjavila je Mesicki.

U skladu s temom „Čuvari baštine”, Narodni muzej će izložbom koja će biti otvorena 9. maja, u 20 sati, predstaviti Mihovila Tomandla, koji je dao veliki doprinos kulturi Pančeva. Autori izložbe su istoričar Srđan Božović i istoričar umetnosti Damir Prašnikar iz Narodnog muzeja. Kako je naveo Srđan Božović, Mihovil Tomandl je dao doprinos bibliotekarstvu, arhivistici i istoriografiji, kao i proširivanju zbirke Narodnog muzeja.

– Tomandl je za nas, kao muzealce, značajan po tome što je posle rata iz Uprave narodnih dobara, tada novoformirane ustanove, uspeo da spase niz predmeta tako što ih je prebacio u muzej. Ti predmeti i danas se nalaze u našem muzeju i, zahvaljujući upravo njemu, oni su spaseni i deo su današnjeg muzejskog fonda – objasnio je Srđan Božović.

Sledeći događaj je predviđen za 12. maj, od 20 sati, a u pitanju je otvaranje izložbe akademskog slikara Jovana Vitomirova, koju je priredio etnolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Nikola Vlajić. Jovan Vitomirov, inače član Likovne grupe „Pančevo 5”, koja je formirana 1958. godine, na svojim slikama zabeležio je duh nekadašnjeg grada, precizirao je Vlajić.

– Slike koje će biti izložene ovom prilikom uglavnom su iz fundusa Narodnog muzeja, osim nekoliko slika, a radi se o autoportretima koji su u vlasništvu same porodice i jedan portret je vlasništvo Istorijskog arhiva Pančevo. Izdvojio sam par predmeta za ovu izložbu – biće prikazana njegova stolica, porodične fotografije, dva kataloga za te dve poslednje izložbe... – dodao je Vlajić.

Za 16. maj, od 19.50, predviđena je projekcija filma „Otkrivanje” Vladimira Kajlovica, kao i izložba fotografija o konzervaciji i restauraciji slikarstva na tavanici svečane sale Narodnog muzeja, koja je okončana početkom ove godine. Inače, tavanica svečane sale je oslikana 1838. godine, a u novom svetlu publika će moći da je pogleda tokom manifestacije.

Odmah nakon projekcije filma, u svečanoj sali, u 20 sati, biće otvorena ambijentalna izložba istoričara umetnosti Dimitrija Jovanova „Olga Smederevac i Fedora Imrei Riči – nezaboravljene ličnosti”. Kako je napomenuo Jovanov, poznato je da su salon Olge Smederevac posećivali intelektualci poput Jovana Bandura, Milana Ćurčina, Miloša Crnjanskog, Uroša Predića i drugih, a ona je svoj legat 1975. godine zaveštala Narodnom muzeju. Izložba će obuhvatiti predmete iz likovne zbirke i zbirke primenjene umetnosti, porodične fotografije i slično.

Tokom manifestacije, publika će biti u prilici da pogleda i stalnu postavku Narodnog muzeja Pančevo.