Baner
Baner

Promocijom knjiga Velikića i Vegela zatvoreni „Majski dani knjige”

Izvor: Radio Pančevo, 30.5.2015.

Promocijama knjiga Lasla Vegela „Neoplanta ili obećana zemlja” i „Islednik” Dragana Velikića, sinoć je završena 13. književna manifestacija „Majski dani knjige” u Gradskoj biblioteci Pančevo. Program manifestacije trajao je od 26. maja, pod sloganom „Panonski bukvar prožimanja”.

„Neoplanta ili obećana zemlja” je novi roman Lasla Vegela, književnika iz Novog Sada, i posvećen je upravo gradu u kojem živi i stvara.

– Neoplanta je latinski naziv grada Novog Sada, a 1848. godine su bogati novosadski trgovci – Jevreji, Nemci, Mađari, otišli u Beč da kupe pravo da ovaj grad bude slobodan kraljevski grad. U Beču ih je primila Marija Terezija, platili su šta je trebalo platiti, a ona ih je pitala za naziv grada. Nakon Turaka, sve je bilo neuređeno i grad nije imao ime, te su zamolili Mariju Tereziju da ona da ime gradu. Marija Terezija je odgovorila – neka bude Neoplanta i neka ga svaki narod zove svojim imenom. Tako su nastali nazivi Novi Sad, Ujvidek i Neusatz – objasnio je Vegel.

Laslo Vegel, romansijer, esejista, dramski pisac i pozorišni kritičar, rođen je u Srbobranu, 1941. godine. Piše na maternjem, mađarskom jeziku i, po rečima kritike, podjednako pripada i srpskoj i mađarskoj književnosti. Autor je više romana, eseja i dramskih dela.

Roman „Islednik” Dragana Velikića je juče izašao iz štampe u izdanju Izdavačke kuće „Laguna”, tako da je prva promocija ove knjige održana u Panćevu, u okviru „Majskih dana knjige”.

– Ovo je roman o majci, ali ne samo o majci. U knjizi govorim o vremenu i prostoru u kojem živimo, gde su se menjale države, tako da ovo nije samo kamerna priča, već ima vrlo jasne, političke koordinate. Ne pišem političke knjige ili feljtone, ali mi je i kao čitaocu, i kao autoru, važno da se vidi gde se nešto dešava, kada se dešava, itd. U ovom slučaju, u pitanju je kamerna priča koju pratim – život moje majke – izjavio je Velikić.

Dragan Velikić, dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Ruski prozor” 2008. godine, autor je, između ostalog, romana „Via Pula”, „Astragan”, „Severni zid”, „Dosije Domaševski”, „Bonavia”.

U okviru dečjeg programa, završne večeri „Majskih dana knjige” predstavljena je knjiga Uglješe Šajtinca „Čarna i Nesvet”.