Baner
Baner

Izložba „Tradicionalna banatska šara”

 Izvor: Radio Pančevo, 11.6.2015.

U holu Gradske uprave otvorena je izložba „Tradicionalna banatska šara” Udruženja građana „Panonke”. Izložba je deo projekta koji je finansirao gradski Sekretarijat za poljoprivredu i ruralni razvoj, a obuhvata savremene upotrebne predmete dekorisane tradicionalnom banatskom šarom.

Na izložbi je predstavljena tradicionalna banatska šara, ali u novom, savremenom kontekstu, čime je pokazano, prema rečima Olge Žolnaj Jokanović, članice Udruženja „Panonke”, da ovaj motiv može biti konkurentan na tržištu.

– „Panonke” su krenule novim putem, a to je saradnja s profesionalnim dizajnerima. Urađena je nova linija proizvoda, koju čine mala torba, velika torba za lap top i neseser. Proizvodi su od industrijskog filca, ukrašeni ručno rađenim vezom s motivom tradicionalne banatske šare. Spojili smo novo i tradicionalno, industriju i ručni rad, sa željom da očuvamo motiv tradicionalne banatske šare i približimo ga ljudima – izjavila je Žolnaj Jokanović.

Ona je istakla da im je polazište u istraživanju tradicionalne banatske šare bila Ženska zanatska škola s početka prošlog veka i Jovanka Poznanov, koja je bila na čelu škole od 1924. do 1934. godine, a koja je bila neumorni sakupljač banatskih šara.

– „Panonke” su istraživačkim radom došle do ovih šara, pre svega istraživanjem rada Jovanke Poznanov. Ono što je vrlo važno jeste i to što smo došli i do materijalizovanih šara, kroz saradnju s kulturnim institucijama. U Istorijskom arhivu smo pronašle album za izložbu Ženske zanatske škole 1926. godine, koji ima korice izrađene u tehnici tkanja s banatskom šarom. Reinterpretirale smo motiv, unele novi život banatskoj šari i sačuvale je od zaborava – objasnila je Žolnaj Jokanović.

Projekat „Tradicionalna banatska šara” je započet septembra prošle godine, a Grad ga je podržao sa oko 300.000 dinara.