Baner
Baner

Počinje „FreeDom Art" festival

Izvor: Radio Pančevo, 23.8.2015.

Nova manifestacija Doma omladine Pančevo – „FreeDom Art" festival, biće održana od 23. do 30. avgusta, u dvorani „Apolo", a objediniće muziku, film, vizuelne umetnosti, internet, sportski, edukativni program i aktivizam. Festival će biti otvoren 23. avgusta, u 19 sati, simboličnim okupljanjem na Trgu slobode i koncertom mešovitog kamernog hora „Smilje".

„FreeDom Art" festival će obuhvatiti preko 50 događaja, a vrednosti koje će biti promovisane su ljudska prava, sloboda izražavanja, umetničke slobode, sloboda izbora, kao i slobode javne i vizuelne forme, rekao je organizator Nemanja Blagojević.

– Vodeći se glavnim motivima promovisanja kulture slobode i univerzalne ljudske vrednosti putem različitih formi umetničkog izražavanja, vrednosti tolerancije, solidarnosti sa svim obespravljenim grupama i podizanjem svesti o važnosti prihvatanja različitosti, festival će biti događaj koji zastupa sve vrste sloboda i to kroz dijalog s publikom i interaktivni pristup – naveo je Blagojević.

Muzički segment festivala će obuhvatiti više nastupa 28. i 29. avgusta, najavio je muzički urednik Slobodan Dodić.

– U petak, 28. avgusta, od 21 sat, na glavnoj bini ispred Doma omladine, nastupiće domaći bendovi „Ničim izazvan", „Stereo banana" i „Zoster", kojima će se pridružiti i berlinski strit bend „Hogy", čiji članovi svoju inspiraciju pronalaze u putovanjima i upoznavanju s ljudima i kulturama širom sveta.

Sledeće večeri, u subotu, 29. avgusta, takođe na glavnoj bini ispred Doma omladine, publika će čuti bend „Bas i stega", a potom indi sastav iz Sarajeva „Bili Andol". Posle gostiju iz BIH, nastupiće poznati rok sastav iz Bečeja „Eva Braun". Subotnje veče u Domu omladine će biti završeno koncertom benda „Trese.Lupa.Udara", nakon čega će program biti nastavljen u dvorani „Apolo", gde će nastupiti di-džejevi iz Berlina – „Telekollegen" , kao i beogradski sastav „Lorna Wing" – saopštio je Dodić.

Po rečima organizatora Jovana Samoilova, festival će imati i goste iz inostranstva.

– Na završnici festivala, 30. avgusta, u Letnjoj bašti Doma omladine, od 23 sata, koncert će prirediti bendovi međunarodnog muzičkog projekta „Exploring roots and ways of cultural diversity in music and education" iz Nemačke, Srbije, Italije, Portugala i Izraela. Festival će obeležiti i niz akcija na više lokacija u gradu: prekrečavanje grafita koji promovišu mržnju i netoleranciju, predstavljanje organizacija civilnog društva i međunarodnih projekata na „Freeshop bazaru", koje će sprovesti pančevačka udruženja građana, Kancelarija za mlade Grada Pančeva, ali i gosti iz inostranstva uključeni u projekte – precizirao je Samoilov.

U okviru filmskog segmenta „FreeDom Art" festivala, 25. i 26. avgusta, biće predstavljen pokret srpskog garažnog filma, a biće održane i projekcije novih garažnih filmova: „Okean" Tamare Drakulić, „Žigosana" Saše Radojevića (25. avgusta, od 19 i 21 sat), „Unutra" Jelene Marković i Mirka Abrlića i „Petlja" Milutina Petrovića (26. avgusta, od 18, 19 i 21 sat), a autori će biti gosti festivala.

Uporedo s programom predstavljanja srpskog garažnog filma, u okviru „FreeDom Art" festivala, od 24. do 26. avgusta, u Domu omladine, biće održane i „In_Treš" radionice, a realizovani filmovi će premijerno biti prikazani tokom završne večeri festivala.

Organizatori su, između ostalog, najavili i tribinski program, u kojem će učestvovati ekipa „Njuz.net" portala, uz specijalnog gosta Zorana Kesića, kao i tribinu i radionicu „Azilanti u Srbiji u budućnosti", tribinu sa gošćom Biljanom Srbljanović i bogat sportski program.

Pokrovitelji „FreeDom Art" festivala su Grad Pančevo i NIS, a detaljne informacije, kao i program festivala, nalaze se na sajtu Doma omladine.