Baner

Počinje 45. „Žisel”

Izvor: Radio Pančevo, 7.8.2015.

Otvaranjem Salona umetničke fotografije, u Domu kulture u Omoljici, u 20.30, počeće 45. Festival amaterskog filma „Žisel”.

Najboljim autorima fotografija će biti uručene nagrade, a tokom večeri sledi otvaranje još četiri izložbe fotografija. Projekcije amaterskih filmova na temu „Život sela” će biti održane 8. i 9. avgusta, od 20.30, na Letnjoj pozornici Doma kulture. U nedelju, 9. avgusta, nakon projekcija, biće uručene nagrade autorima najboljih filmskih ostvarenja, čime će 45. izdanje „Žisela” biti završeno.

Đurica Jovanov, direktor Doma kulture u Omoljici, najavio je za Radio Pančevo da će međunarodni Salon umetničke fotografije, 43. po redu, okupiti autore iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika.

– Nakon što je stručni žiri pregledao sve pristigle radove, a za učešće na Salonu se ove godine prijavilo 76 autora, odlučeno je da će na ovoj tradicionalnoj izložbi svoje radove predstaviti 59 fotografa. Učesnici su iz Srbije i iz svih bivših jugoslovenskih republika, a u pitanju su poznati autori umetničke fotografije – izjavio je Jovanov.

Nakon otvaranja Salona, publika će imati priliku i da prisustvuje otvaranju izložbe „Eko-foto”, koja je organizovana u saradnji s Centrom za foto-talente iz Beograda, izložbom dobitnika najviših zvanja u Foto-savezu Srbije, izložbom dvadeset dvoje autora iz Foto-grupe Zrenjanin i izložbom Milana Živkovića „Drugi san”.

U subotu, 8. avgusta, na Letnjoj pozornici, u 20 sati, zvanično će biti otvoren 45. Festival amaterskog filma, nakon čega će, u 20.30, biti održana prva zvanična projekcija filmova, naveo je Đurica Jovanov.

– Ove godine je pristiglo 28 filmova, a žiri je za zvaničnu selekciju odabrao 12. Imaćemo dve zvanične projekcije. Prva će biti održana 8. avgusta, od 20.30, a druga 9. avgusta, takođe od 20.30, nakon čega će biti uručene nagrade najboljim autorima – precizirao je Jovanov.

Pored glavnog programa „Žisela”, organizovan je i prateći program, u okviru kojeg će biti održani koncerti bendova „Texas flood” i „Diva demolition”, pozorišna predstava „Bog masakra”, memorijalni koncert Tamburaškog orkestra „Žisel” i „Zlatni kotlić Ponjavice”. Manifestaciju su podržali Grad Pančevo, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.