Baner
Baner

Otvaranje Vajfertovog ormana

Izvor: Radio Pančevo, 10.6.2015.

U okviru manifestacije „Dani Vajferta” planiran je poseban program u Narodnom muzeju Pančevo. U četvrtak, 11. juna, od 19 sati, biće otvoren „Numizmatički orman Huga Vajferta”, kolekcija novca, njihovih orginalnih kutija uz cedulje s nazivima vladara za čije vreme je novac iskovan.

Istoga dana, biće otvorena još jedna izložba – „Privreda Pančeva u doba Đorđa Vajferta”. Prva monografija o Vajfertu biće promovisana iste večeri, koja će biti završena džez koncertom sastava „Hot klub Beograda”.

Poseban program u okviru manifestacije „Dani Vajferta” u Narodnom muzeju skup je specijalističkih izložbi o porodici Vajfert, a čiji su autori stručnjaci iz Muzeja i Istorijskog arhiva Pančevo. Direktor Turističke organizacije Pančevo Branislav Rovčanin naglasio je da je program u Narodnom muzeju najvažniji uvod u centralni program manifestacije. On je takođe istakao da je Đorđe Vajfert jedinstven pančevački brend.

– Brend Vajfert sigurno u budućnosti može mnogo da donese gradu, a smatramo i da će sama manifestacija da izraste u nešto veće – izjavio je Rovčanin.

Direktorka Narodnog muzeja Pančevo Svetlana Mesicki ocenila je da je važno da promenimo negativnu percepciju Pančeva i da stvaramo nove brendove. Pored toga što su bili veliki industrijalci, porodica Vajfert bavila se i numizmatikom, ali i dobrotvornim radom, navela je Mesicki.

– Veza između Narodnog muzeja Pančeva i porodice Vajfert je u smislu osnivanja i obnavljanja 1949. godine. Tada upravo i dolazi numizmatički orman, koji je konzerviran i po prvi put prikazan našim sugrađanima – dodala je Mesicki.

Na dvadeset panoa predstavljen je razvoj pančevačkih privrednih grana od 18. do 20. veka, na osnovu izvora i građe iz Istorijskog arhiva. Marijan Dakić iz Istorijskog arhiva objasnio je da se izložba „Privreda u doba Đorđa Vajferta” ne bavi samo njim kao industrijalcem već i drugim fabrikama.

– Razvitak Pančeva počinje nakon oslobađanja od turske vlasti i dolaskom austrougarske uprave. Otvorena je pivara, a pre toga svilara i solara, što je u to vreme na teritoriji cele Evrope predstavljalo ozbiljan indistrijski poduhvat – istakao je Dakić.

Život i delo Đorđa Vajferta nezasluženo su prekriveni velom zaborava, stoga je Fondacija s imenom istorijski najvažnijeg Pančevca napravila i monografiju, koja je svojevrstan omaž Vajfertovoj etičnosti i humanosti.