Baner
Baner

Oto Horvat gostovao u Gradskoj biblioteci

 Izvor: Radio Pančevo, 29.5.2015.

Oto Horvat, autor romana „Sabo je stao”, koji se našao u konkurenciji za ovogodišnju NIN-ovu nagradu, sinoć je gostovao u Gradskoj biblioteci, u okviru književne manifestacije „Majski dani knjige”. Horvatu će za roman „Sabo je stao”, danas u Beogradu biti uručena nagrada „Biljana Jovanović”, koju dodeljuje Srpsko književno društvo.

Večeras, poslednje večeri 13. „Majskih dana knjige”, u Gradskoj biblioteci, od 18 sati biće održano književno veče Lasla Vegela, dok će od 19.30 gost biblioteke biti Dragan Velikić. Na Dečjem odeljenju će od 16 sati gostovati Uglješa Šajutinac.

Naslov romana „Sabo je stao” simboliše trenutak u kom se našao glavni lik knjige nakon smrti supruge. On je stao, a sve oko njega je nastavilo da teče, i taj momenat je, zapravo, paradoks života. Ovo je knjiga o smrti, ali i o životu nakon smrti, rekao je Oto Horvat.

– Knjiga je napisana iz lične potrebe da se na metafizičkom nivou komunicira sa osobom koja je, nažalost, umrla. To je knjiga kojom se svode računi i koja je trebalo da mi posluži da nastavim život nakon smrti voljene osobe. Priča nije linearna, već praktično su to segmenti iz mog i života moje žene. Postoje teme i simboli koji se vraćaju kroz poglavlja, ali priča nije mogla biti linearna. Pišući knjigu, morao sam da budem potpuno iskren. Drugačije ne bi imalo smisla pisati ovu knjigu, koja je verovatno teška za čitanje – izjavio je Horvat.

O interesovanju čitalaca i medija za roman „Sabo je stao”, koji je, inače, njegov prvi roman, Oto Horvat je kazao da je iznenađen velikom pažnjom.

– Mene je sve ovo iznenadilo. Kao neko ko je prvenstveno, pesnik, iznenađen sam velikim interesovanjem za moj roman, jer sam kao pesnik navikao na uži krug čitalaca, na čitanje u kamernoj atmosferi. Onda sam shvatio da postoji veliko interesovanje za roman „Sabo je stao”, i od strane publike, i od strane medija. Proza jeste bila moj cilj i to je bilo neminovno. Ipak, nisam očekivao da će knjiga ovoliko biti čitana – dodao je Horvat.

Oto Horvat je rođen u Novom Sadu, a živi i radi u Firenci. Piše i prevodi poeziju s mađarskog, nemačkog i italijanskog jezika. Objavio je sedam zbirki pesama, a njegova poezija je zastupljena u više antologija.

Večeras, poslednje večeri 13. „Majskih dana knjige”, u Gradskoj biblioteci, od 18 sati biće održano književno veče Lasla Vegela, dok će od 19.30, gost biblioteke biti Dragan Velikić. Na Dečjem odeljenju će od 16 sati gostovati Uglješa Šajutinac.