Baner

„Otkrivena” svečana sala u Narodnom muzeju

Izvor: Radio Pančevo, 17.5.2015.

Izložba pod nazivom „Olga Smederevac i Feodora Imrei Riči – nezaboravljene ličnosti” otvorena je sinoć u Narodnom muzeju, u okviru nacionalne manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana, od 10 do 10”. Autor izložbe je Dimitrije Jovanov, kustos istoričar umetnosti u pančevačkom Narodnom muzeju. Ovo je prvi događaj u obnovljenoj svečanoj sali Muzeja.

S obzirom na to da je tema manifestacije u Pančevu „Čuvari baštine”, autor izložbe Dimitrije Jovanov predstavio je ambijentalnu izložbu koju čine eksponati iz zaostavštine Olge Smederevac i njene sestričine Feodore Imrei Riči. Olga Smederevac je poklonila deo svoje zaostavštine Muzeju 1975. godine, a njen legat je kasnije, devedesetih godina, poklonima upotpunila Feodora Imrei Riči, naveo je Jovanov.

– Olga Smederevac je dobro poznata Pančevcima, kao vrlo aktivna osoba u sferi kulture u međuratnom periodu. Najpoznatija je, ipak, po salonu u svojoj i kući svoga supruga, Stevana Smederevca, poznatog pančevačkog lekara. Salon je funkcionisao prema utvrđenim društvenim pravilima, ali je bio slobodnog, otvorenog tipa, i u njemu su se okupljali tadašnji intelektualci, umetnici, pisci, slikari... Među njima su bili: Milan Ćurčin, Miloš Crnjanski, Mihovil Tomandl, Marko Murat, Jovan Bijelić, Toma Rosandić i drugi. Kao rezultat tih druženja u salonu, nastala je njena zbirka, koju je 1975. godine testamentom poklonila Pančevu, tj. Muzeju – objasnio je Jovanov.

Afinitet ka kolekcionarstvu je imala i Feodora Imrei Riči, ćerka Olgine sestre Sofije, istakao je Jovanov.

– Feodora je otišla iz Pančeva zbog udaje, preselila se u Italiju, u Rim. Kada je devedesetih godina posetila Pančevo, odlučila je da Muzeju pokloni slike, crteže, dokumentarnu građu... Njena zbirka je dopuna i sastavni deo legata Olge Smederevac – dodao je Jovanov.

Kako je rekao Jovanov, ovo je izložba koja ističe kako ličnosti koje zaslužuju epitet – čuvari baštine, tako i samu ljudsku vrlinu.

Izložba kustosa Dimitrija Jovanova otvorena je u svečanoj sali Narodnog muzeja, a svečanu salu publika može da pogleda nakon restauratorskih i konzervatorskih radova na slikarstvu i slikanoj ornamentici. Slikarstvo u visokim zonama svečane sale nastalo je 1838. godine, a o postupku konzervacije i restauracije svedoče, takođe, sinoć otvorena izložba o procesu konzervacije i restauracije, kao i film „Otkrivanje” reditelja Vladimira Kajlovica.