Baner

„Ona” najbolja predstava 44. „Eks teatar festa”

Izvor: Radio Pančevo, 7.6.2015.

Juče je održan 44. „Eks teatar fest”, festival eksperimentalnog, alternativnog i angažovanog pozorišnog izraza, u organizaciji Doma omladine i Kulturnog centra.

Festival je obuhvatio 14 događaja na različitim lokacijama, pod sloganom „Nikom ništa”, kao izrazom nepristajanja na redukciju da nikom ništa drugo ne preostaje.

Glasovima publike za najbolju predstavu 44. festivala izabrana je predstava „Ona”, u režiji Mie Knežević.

U okviru glavnog programa, odigrane su predstave „Ona”, u kojoj glume Pančevke Jelena Đulvezan i Alisa Lacko, „Čekanje” u režiji Ivana Jevtovića, „Fatma” s Ivanom Španović iz ansambla Narodnog pozorišta i plesna predstava „Život na rasprodaji” s Tijanom Blagojević, takođe iz Pančeva.

Publiku 44. „Eks teatar festa” smo, budući da su igrane predstave kojima se reaguje na različite probleme društva – od položaja žene do genocida, pitali da li pozorište pored toga što može da ukaže na probleme, može i da pokrene na rešavanje tih problema.

– Mislim da može da pokrene i na rešavanje problema, jer svaka osoba na drugačiji način doživljava probleme, kao i način njihovog rešavanja, te će se tako pojaviti mnogo viđenja i ideja kako da određeni problemi budu rešeni – rekla nam je anketirana sugrađanka.

– Verujem da ne samo pozorište već svi segmenti umetnosti i te kako mogu da pokreću stvari u društvu. To jesu mali koraci, ali se zna da kultura ima produženo dejstvo, i mora doći do promene u svesti, mora doći do pomeranja u društvu. Kultura, zapravo, reaguje na sve što je loše u društvu, ali takođe i na sve ono što je dobro – kazao je jedan gledalac.

– Smatram da teatar može da odgovori na probleme koji se javljaju u društvu. Teatar, tj. kultura uopšte, može da bude sredstvo da se poruka prenese od publike/mladih, radničke klase i slično do donosilaca odluka. Pozorište, znači, može da bude sredstvo koje će preneti poruku – ocenila je jedna Pančevka.

Kao i prethodnih godina, program festivala nije se održavao samo u prostorijama Doma omladine već i na drugim lokacijama. Posebna novost za publiku bila su dešavanja na Zelenoj pijaci i na Autobuskoj stanici, a prvi put su u program festivala uključeni i sadržaji za decu. Snežanu Manasić, urednicu festivala, pitali smo kakvi su utisci, kao i kakve su reakcije publike na nove, altrernativne lokacije. 

– Poznato je da mi već godinama, osim u prostorima Doma omladine, program smeštamo i u atraktivne, tzv. javne prostore, s tim što smo ove godine program proširili. Dakle, pored pozorišnih predstava, organizovali smo i mini koncerte, koji smešteni u određeni prostor mogu da deluju kao teatar, odnosno performans. Ljudi su vrlo lepo reagovali na koncert harfe na Autobuskoj stanici, a na čitanje drame na Zelenoj pijaci reakcije su išle od ljutnje do želje za uključivanjem u događaj. Vrlo je važno što je najmlađa publika odlično reagovala na dečje predstave, koje smo prvi put uključili u program. Što se tiče publike, vrlo sam zadovoljna reakcijama – izjavila je Manasićeva.

Ovogodišnji „Eks teatar fest” imao je za cilj da se progovori o kritičkom kapacitetu pozorišta i ne pristane na redukciju da nikom ništa drugo ne preostaje.