Baner
Baner

Omaž Jovanu Vitomirovu

Izvor: Radio Pančevo, 13.5.2015. 

Izložba „Pančevo očima umetnika – omaž Jovanu Vitomirovu” otvorena je sinoć, u Narodnom muzeju, u okviru nacionalne manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana, od 10 do 10”, koja je u toku od 9. do 18. maja.

Autor izložbe o pančevačkom akademskom slikaru Jovanu Vitomirovu je Nikola Vlajić, etnolog savetnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Akademski slikar Jovan Vitomirov je ceo život proveo u Pančevu, i do pred kraj karijere predavao u školi. SIZ za obrazovanje, 1974. godine, angažovao ga je da slika delove Pančeva, cele ulice i pojedinačne kuće, pa da su njegove slike danas vredno svedočanstvo o nekadašnjem Pančevu, naveo je Nikola Vlajić.

– Vitomirov je imao afinitet prema slikanju takozvanog urbanog pejzaža, i kada je angažovan da slika segmente Pančeva, zabeležio je mnogo toga, što sam mislio da će biti zanimljivo i današnjoj publici. Pre četrdesetak godina, kada sam gledao njegove slike, nisam razmišljao o značaju onoga što je radio, kao što razmišljam danas, nakon toliko godina. Značaj Jovana Vitomirova za Pančevo je veliki, a kao ličnost, možemo ga svrstati u čuvare baštine, u skladu s temom ove manifestacije – izjavio je Vlajić.

Slike Jovana Vitomirova o nekadašnjem Pančevu prate fotografije Nikole Vlajića, koje prikazuju kako danas izgleda Pančevo koje je Vitomirov slikao sredinom prošlog veka i kasnije. Kako je istakao Nikola Vlajić, iz velikog opusa Vitomirova odabrao je za izlaganje petnaestak slika Pančeva, ali i četiri autoportreta, kako bi publika koja ga ne pamti, videla kako je umetnik izgledao. Vlajić je dodao da se nada da će ova izložba pomoći da Pančevci poklone delu Jovana Vitomirova više pažnje, jer je on to svojim radom zaslužio.

– Mislim da Vitomirovu nije posvećena dovoljna pažnja i nadam se da će ova izložba biti podstrek da bude vraćen u žižu interesovanja. Inače, Vitomirov je bio član Likovne grupe „Pančevo 5”, koju je 1958. godine osnovalo petoro pančevačkih umetnika, na čelu sa Stojanom Trumićem. Ostali slikari su, čini mi se, bili u senki Trumića, a svi zaslužuju pažnju i nadam se da će biti predstavljeni na nekim sledećim izložbama – rekao je Vlajić.

Sledeći događaj u okviru manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana, od 10 do 10” biće ambijentalna izložba istoričara umetnosti Dimitrija Jovanova „Olga Smederevac i Fedora Imrei Riči – nezaboravljene ličnosti”, koja će biti otvorena 16. maja, u 20 sati, u svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo.

Otvaranju izložbe će prethoditi projekcija filma „Otkrivanje” Vladimira Kajlovica, kao i izložba fotografija o konzervaciji i restauraciji slikarstva na tavanici svečane sale Narodnog muzeja, koja je okončana početkom ove godine.