Baner

Novi broj „Čitališta”

Izvor: Radio Pančevo, 11.7.2015.

Gradska biblioteka Pančevo je krajem maja objavila novi, 26. broj naučnog časopisa za bibliotekarstvo „Čitalište”.

Tema broja su školske biblioteke, te u uvodniku „Čitališta” profesorka Gordana Stokić Simončić, s Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu i glavna urednica časopisa, školskog bibliotekara stavlja u kontekst između stvarnog i mogućeg. Ona navodi da je u Srbiji blizu 1.600 školskih biblioteka u kojima radi uglavnom jedan bibliotekar, a oko 570.000 učenika osnovnih i srednjih škola kojima su biblioteke namenjene. Na temu školskog bibliotekarstva, u novom broju „Čitališta” piše i Zorica Mihaela Banek s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koja razmatra vrednovanje u području školskog bibliotekarstva, Željko Vučković s Pedagoškog fakulteta u Somboru i Gordana Stokić Simončić razmatraju profesionalno obrazovanje i stručno usavršavanje školskih bibliotekara u Srbiji – da li je u Srbiji školski bibliotekar zanimanje, i ako jeste, kakvo je to zanimanje. O metodičkoj praksi u školskoj biblioteci čitaoci mogu pročitati tekst Dragane Grujić s Filološkog fakulteta u Beogradu, Katedra za bibliotekarstvo i informatiku, a o školskom bibliotekaru i promociji rada škole piše Slađana Galuša iz OŠ „Milorad – Mića Marković” iz Male Ivanče. U skladu s temom broja je i istraživanje grupe autora o informacionoj i medijskoj pismenosti u osnovnim školama.

U 26. broju časopisa „Čitalište” objavljen je i tekst Mirjane Marinković s Katedre za orijentalistiku Filološkog fakulteta u Beogradu, koji donosi našoj nauci nepoznate činjenice o Ali Emiri-efendiji, osnivaču Narodne biblioteke u Istambulu, 1916. godine. Izdvajamo i tekst Žarka Vojnovića, bibliotekara u Narodnoj biblioteci Srbije, koji je autor teksta „Dodatni tekstovi starih štampanih knjiga, u kontekstu početka srpskog izdavaštva”. Vojnović je istakao da su dodatni tekstovi starih srpskih knjiga (predgovori, pogovori) ne samo prvoklasni istorijski izvori već pokazuju i unutrašnje odnose u okviru izdavačkog procesa, finansijski, stručni, tehnički aspekt...

Novi broj časopisa obuhvata i tekstove o stručnim konferencijama, domaćoj stručnoj periodici, itd.                     Iako je „Čitalište” časopis za teoriju i praksu bibliotekarstva, nesumnjivo je da može privući pažnju ne samo stručne javnosti već i šire, stoga ga preporučujemo i slušaocima našeg radija.