Baner
Baner

Nagrada za „Kako smo propevali”

Izvor: Radio Pančevo, 3.3.2014.

Rok novinar iz Pančeva Ivan Ivačković dobitnik je nagrade „Desimir Tošić”, koju za delo iz oblasti publicistike dodeljuje „Službeni glasnik”. Ivačković je nagrađen za knjigu „Kako smo propevali”, koju je pre dva meseca objavila Izdavačka kuća „Laguna”. Ova knjiga je s jedne strane knjiga o istoriji muzike Jugoslavije, a s druge, priča o samoj zemlji – kroz muziku, napomenuo je za Radio Pančevo Ivan Ivačković.

– Prvi razlog što knjiga nosi ovaj naslov jeste što je Jugoslavija bila zemlja u kojoj je moglo da se propeva i na bini, i u policiji. Naravno, to nije bio jugoslovenski specijalitet, i druge zemlje su bile takve, ali i Jugoslavija. Drugi razlog za ovakav naslov jeste što je ovo priča o jednoj državi koje više nema, ne samo o njenoj muzici. To je istorija naše pokojne domovine, ali vrlo specifična, ispričana kroz istoriju muzike. Dakle, priča o jednoj zemlji i o njenom zvuku. Namenjena je mojoj generaciji i generacijama koje su rođene i stasavale u Jugoslaviji. Ova knjiga je, praktično, inventar naših uspomena. Nagrada „Desimir Tošić” je najznačajnija nagrada za publicistiku, ono što je NIN-ova nagrada za roman. Naravno da mi mnogo znači. U knjigu „Kako smo propevali” uloženo je mnogo truda i kada dođe jedno ovakvo priznanje, čovek ne može da ostane ravnodušan – izjavio je Ivan Ivačković.

Ivan Ivačković, pre knjige „Kako smo propevali”, objavio je i knjige „Umetnost pobune”, „Obe strane jastuka” i „Priznanja pop pevačice”.