Baner
Baner

Monografija „Slovenci u Južnom Banatu”

Izvor: Radio Pančevo, 25.6.2015.

Naš sugrađanin Josip Veber je autor monografije „Slovenci u Južnom Banatu”, koja je nedavno izašla iz štampe.

Knjiga je objavljena u izdanju Udruženja Slovenaca Južnog Banata „Logarska dolina”, koje je osnovano u Pančevu 2012. godine, s ciljem negovanja tradicije i kulture Slovenaca.

Po rečima Josipa Vebera, monografija „Slovenci u Južnom Banatu” je prva knjiga napisana na ovu temu, a sadrži podatke o porodicama koje koji su se doselile u Južni Banat iz različitih razloga i ostale da žive i rade na ovom području. Uz podatke o Slovencima u, za sada, četiri opštine, knjiga sadrži i obilje dokumentarnih fotografija i životnih priča.

– Knjiga je prvi deo mog istraživanja o Slovencima u Južnom Banatu, jer sam za sada, u skladu s mogućnostima i radeći na terenu, uspeo da obuhvatim četiri opštine. Tako se u ovom, prvom delu, nalaze podaci o Slovencima u Pančevu, Kovinu, Beloj Crkvi i Vršcu, a do kraja godine će biti objavljen i drugi deo knjige, kojim će biti obuhvaćene opštine: Opovo, Alibunar, Plandište i Kovačica – objasnio je Veber.

U Pančevu živi oko 160 građana koji su se izjasnili kao Slovenci, a neke od slovenačkih porodica su: Borovinšek, Kranjc, Prašnikar, Berginc, Kompara, naveo je Josip Veber.

– Pančevo je multietnička sredina u kojoj živi 27 nacionalnosti, a Slovenaca ima malo. Prilikom poslednjeg popisa stanovništa, 161 građanin Pančeva se izjasnio kao Slovenac. Mislim, međutim, da u našem gradu ima bar pet puta više Slovenaca poreklom, odnosno, onih kojima su babe i dede Slovenci – kazao je Veber.

Objavljivanje ove knjige pomogli su Grad Pančevo i Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji.

Autor knjige Josip Veber je rođen u Pančevu, diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, na Odseku za turizam i geografiju. Zaposlen je kao novinar u Medija centru „Železnica Srbije”. Pre knjige o Slovencima u Južnom Banatu, objavio je tri knjige o istoriji železnice (u Boki Kotorskoj, Vojvodini i Crnoj Gori).