Baner
Baner

Kulturne događaje posećuje 6 odsto Pančevaca

Izvor: Radio Pančevo, 5.3.2014.

U dvorani „Apolo” danas su predstavljeni rezultati istraživanja kulturne ponude i kulturnih potreba i navika građana Pančeva. Istraživanje je u novembru prošle godine sproveo Zavod za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda, a rezultati pokazuju da Pančevcima u kulturnoj ponudi najviše nedostaju muzički i filmski festival. Slično drugim gradovima, kulturna dešavanja posećuje 40 odsto građana Pančeva.

Upitnik koji je korišćen za ovo istraživanje imao je pedesetak pitanja o kulturnim potrebama i navikama građana Pančeva. Bojana Subašić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka rekla je da unapređenje kulturnog života grada građani vide kroz pozorišne i muzičke programe, i žele da Pančevo bude brendirano kao grad festivala.

– Ono do čega smo došli istražujući koje su najveće potrebe građana i kako oni vide unapređenje kulturne ponude, jeste da oni smatraju da su najvažniji muzički i pozorišni sadržaji, u okviru redovnih programa ustanova kulture. Kada su u pitanju festivali, građani smatraju da Pančevu nedostaju najpre muzički – 40 odsto građana, a potom i filmski festival – 20 odsto. Oni takođe žele da Pančevo bude brendirano kao grad festivala, što je potpuno logično, s obzirom na filmsku tradiciju koju Pančevo ima – izjavila je Bojana Subašić.

Bogdana Opačić, takođe iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, navela je da više od 60 odsto građana Pančeva ne posećuje kulturna dešavanja. U redovne posetioce spada 6 odsto građana, a nešto više od trećine su povremeni posetioci, što znači da odu na kulturni događaj nekoliko puta godišnje. Što se tiče iskazivanja potreba, građani su istakli i potrebu za većim brojem dešavanja van institucija.

– Posećuju Kulturni centar, Dom omladine, Biblioteku i knjižare, kao i događaje na otvorenom – na trgovima, u parkovima, kafićima, tržnim centrima... Kao potrebu su iskazali više dešavanja na otvorenom, na trgovima i u parkovima – napomenula je Bogdana Opačić.

Pančevci retko idu u pozorište, a razlog za to je cena ulaznica. Takođe, Pančevci retko posećuju programe u Beogradu. Oni koji to čine su uglavnom studenti, i to posećuju programe koji su besplatni. Kao najveći nedostatak, građani su naveli nedovoljnu raznovrsnost i neadekvatnu godišnju raspoređenost kulturnih sadržaja u Pančevu.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.060 ispitanika s teritorije grada Pančeva i deo je aktivnosti u okviru projekta „Kulturna politika kao alatka za zajedništvo i regionalni razvoj”, koji finansira Evropska unija, putem Programa prekogranične saradnje Rumunija–Srbija. Vodeći partner na projektu je Interkulturalni institut iz Temišvara, a partneri su gradovi Pančevo, Zrenjanin i Temišvar, kao i Nevladina organizacija „Građanski parlament” iz Vršca.