Baner

KULTURA

Gašini akordi

Finalno veče šestog Festivala akustične gitare „Gašini akordi“ počeće večeras u 20h u Kreativnom kulturnom klubu u Starčevu. Nastupiće muzičari iz Starčeva, Smedereva, Pančeva, Beograda i Hrvatske, a žiri će dodeliti nagrade za najbolju interpretaciju i autorsku pesmu.

 

Šesti po redu bluz, rok i pop gitarski festival „Gašini akordi“ će biti završen tek nakon ponoći, kada će biti saopštena i imena pobednika festivala.

 

Otvaranje izložbe romske pisane kulture

Večeras će u Dolovu biti otvorena izložba romske pisane kulture ALAV E ROMENGO u Domu kulture. Otvaranje izložbe, koja počinje u 19 časova, pratiće filmski, muzički i književni program koji je juče pripremljen u pančevačkoj biblioteci na Svetski dan Roma.

 

„Epska poezija“ Johane Šuster

U foajeu Kulturnog centra Pančeva, do 12. aprila biće otvarena izložba Johane Šuster, “Epska poezija”. Austrijska umetnica Johana Šuster završila je novosadsku Akademiju umetnosti, a pančevcima se predstavlja izložbom slika “Epska poezija” kojom nastavlja ispitivanje mitologije kao osnove različitih kultura. Prema njenim rečima, mitologija je opšta tema koja leži, ako ne u svesti, onda u podsvesti celih generacija i naroda i kao osnova naših kultura, dešavanja i konflikta kojim se bave priče. Mitologije su sveopšte i ponavljane do dan danas u pričama, filmovima... “Na savremeni način: slike nisu ilustracija kao objašnjenje radnje, avanture, nego su to slike koje su se u meni stvorile nakon čitanja. Bavim se sa jedne strane datim univerzalnim temama, a sa druge strane ih izradim na ličan način. Time hoću da povezujem opštost tematike sa konkretnošću i subjektivnošću”, navela je Johana Šuster, koja je doktorirala i sociologiju u Beču, a od 2000. živi u Novom Sadu.

 

„U dodiru sa prirodom“ Pala Dečova

U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva do 16.04. biće otvarena izložba ciklusa slika „U dodiru sa prirodom“ Pala Dečova. Pal Dečov je rođen 1951. godine u Skorenovcu, u opštini Kovin. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, 1980. godine, a potom i poslediplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 1983. godine. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženja likovnih umetnika Srbije.