Baner

Konkurisanje za 5. BUDI do 15. aprila

Izvor: Radio Pančevo, 4.3.2014.

Međunarodni Bijenale umetničkog dečjeg izraza ove godine biće održan od 16. maja do 16. juna, a zemlja gost će biti SAD. U toku je prijavljivanje dečjih radova za učešće na 5. BUDI-ju, a rok za prijavu je 15. april. Slogan ovogodišnjeg Bijenala biće „Snovi su da se prate”.

Međunarodni Bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI biće održan po peti put u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Pored promocije stvaralaštva za decu, jedan od ciljeva održavanja manifestacije je i povezivanje dece iz različitih kultura. Na prethodnim manifestacijama, gosti su bili Kuba, Mađarska, Japan i Švedska, dok su ove godine to Sjedinjene Američke Države. Tema ovogodišnjeg Bijenala su snovi, a manifestacija se održava pod sloganom „Snovi su da se prate”, najavio je umetnički direktor BUDI-ja Branislav Radovanović.
– Tema ovogodišnjeg Bijenala inspirisana je prijateljstvom našeg čuvenog naučnika Nikole Tesle i jednog od najpoznatijih američkih pisaca za decu Marka Tvena. Naime, kada je Tesla bio bolestan, on je svoju dugu bolest preležao i preboleo čitajući Tvenova dela. Kasnije su se oni upoznali u Njujorku. Nisu nam slučajno njih dvojica poslužila za temu ovogodišnjeg Bijenala. Oni su, kao i mnogi drugi velikani, umeli da prate svoje snove, da ih osluškuju i da nikada od njih ne odustaju. Čitavih 30 dana biće posvećeno snovima u raznim kategorijama. Kao i prethodnih godina, Bijenale ima nedelju dečjeg filma, nedelju pozorišta, nedelju izložbi i muzičku nedelju, ali isto tako biće tu i teorijskih segmenata – izjavio je Radovanović.
Konkurs za prijavljivanje radova je otvoren do 15. aprila, navela je koordinatorka 5. BUDI-ja Snežana Ćuruvija, i pozvala decu, njihove roditelje i nastavnike da prijave radove.
– Konkurs je za decu do 15 godina, a ravnopravno će biti zastupljene sve generacije. Radove mogu slati pojedinačno ili u grupama, nije važno da li je u pitanju razred, grupa drugara ili deluju kao kreativna radionica. Radove mogu dostavljati lično u Kulturni centar ili poštom na adresu Vojvode Živojina Mišića 4, 26000 Pančevo. Radove mogu dostaviti i u elektronskom obliku mejlom na adresu: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli  – precizirala je Ćuruvija. 
Na 5. Bijenalu dečjeg umetničkog izraza biće dodeljene nagrade u sedam kategorija, dok će dobitnik Gran prija osvojiti nagradno putovanje u Diznilend u Parizu.