Baner
Baner

Knjige Suzane Mančić na policama biblioteka?!

Izvor: Radio Pančevo, 7.9.2015.

U Gradskoj biblioteci je danas održan okrugli sto o nabavnoj politici biblioteka i otkupu publikacija za biblioteke Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Naime, na ovogodišnjoj listi za otkup knjiga za javne biblioteke u Srbiji, pored velikih književnih imena i dela, našle su se i knjige, koje, po mišljenju izdavača i bibliotekara, ne zadovoljavaju kriterijume o kvalitetu.

Ključna tema okruglog stola bila je nezadovoljstvo izdavača i bibliotekara listom knjiga za otkup, s koje biblioteke naručuju dela za svoj fond, a izbor knjiga na ovogodišnjoj listi Ministarstva kulture napravila je nadležna komisija.

Po rečima Zorana Hamovića, predsednika Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, izbor Ministarstva kulture mora podrazumevati standard koji sadrži javni interes, a javni interes ne ide u susret masovnom ukusu.

– Kada država, odnosno njene institucije, nešto nabavljaju, u ovom slučaju knjige, one su odgovorne prema građanima i moraju činiti to tako da bude usmereno ka napretku zajednice, a ne u cilju proširivanja privatnih potreba, želja ili interesa. Ako udovoljavamo parcijalnim interesima i idemo u susret onome što znamo da nema vrednost, pravimo prilično veliki kulturološki prekršaj i odričemo se budućnosti na teret sopstvene savesti, ako je, naravno, imamo – izjavio je Hamović.

Milan Vlajčić, koji je treću godinu zaredom na čelu republičke komisije za otkup knjiga za potrebe javnih biblioteka u Srbiji, naveo je da je komisija od 3.528 pregledanih naslova, bibliotekama na ovoj listi ponudila 2.140, za šta je Ministarstvo kulture izdvojilo sto miliona dinara. On je dodao da je komisija za 30 sati morala da odluči o velikom broju naslova.

– Morali smo da mislimo na različite slojeve čitalaštva, morali smo i od takozvane popularne literature da odaberemo određeni broj knjiga. Veliki deo onoga što pripada treš literaturi smo odbacili, kao i onoga što sadrži prevaru. Na primer, kada piše da je neka knjiga hit na listi „Njujork Tajmsa” i slično. Morali smo da odredimo donju granicu kvaliteta. Kada gledamo pojedinačno, nije lako reći gde smo pogrešili – napomenuo je Vlajčić.

Na listi za otkup su se našle, recimo, knjige Lotara Mateusa, Marije Šerifović i Suzane Mančić. Predsednik komisije Vlajčić priznao je izbor poslednje kao grešku.

– Nisam ni primetio da je ova knjiga odabrana. Ona, naravno, nema nikakvu književnu vrednost, ali je zabavna, nema nikakvih prostakluka i nije „rijaliti”. Kada uzmete ovu knjigu, vidite da ona nikoga ne vređa, ali možete da kažete i da ne želite da je čitate – prokomentarisao je Vlajčić.

Milan Vlajčić je istakao da su biblioteke imale pravo da biraju naslove s ove liste, pa je tako pančevačka biblioteka, po njegovom mišljenju, napravila odličan izbor od 120 naslova.

Za komentar smo zamolili i Gorana Trailovića, odgovornog urednika Časopisa „Čitalište” Gradske biblioteke Pančevo, koji je rekao:

– Gradska biblioteka Pančevo uvek pravi kompromis u tom smislu da kupujemo ono što je vredno i značajno, a u manjem obimu i ono što je manje značajno, ali se mnogo čita.

Organizatori okruglog stola su Časopis „Čitalište” Gradske biblioteke Pančevo i Udruženje profesionalnih izdavača Srbije.