Baner
Baner

„Klasik fest 2015” – 6. i 7. juna

Izvor: Radio Pančevo, 4.6.2015.

Međunarodni festival klasične kamerne muzike „Klasik fest 2015”, po peti put, biće održan u Pančevu, 6. i 7. juna, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva i Balkanske kamerne akademije. Umetnički direktor festivala Ognjen Popović najavio je najmanje dve premijere ove godine, a novitet je i džem-sešn. Ulaz je besplatan na većinu koncerata, koji će biti održani u crkvi Sv. Karla Boromejskog i u Kulturnom centru.

Svečano otvaranje „Klasik festa 2015” biće upriličeno u subotu, 6. juna, u crkvi Sv. Karla Boromejskog, u 20 sati, nakon čega će nastupiti ansambl Balkanske kamerne akademije. Umetnički direktor festivala Ognjen Popović naveo je da nas ove godine očekuju i premijere.

– Očekuje nas Peter von Winter, njegova končertantna simfonija za četvoro solista i mali kamerni ansambl. To je prava poslastica prve večeri, kada imate priliku da čujete četvoro solista odjednom – objasnio je Popović.

Drugi dan festivala, 7. juna, počeće matine koncertom u 11 sati, na sceni Kulturnog centra, kada će publika, između ostalog, čuti Betovenov trio za flautu, fagot i klavir, i Bramsov trio za violinu, hornu i klavir. Zatim će koncert, od 17 sati, održati talentovani učenici Muzičke škole „Jovan Bandur”. Oni će izvesti dela Baha, Šumana, Šopena i drugih kompozitora. Još jedna premijera, koncert „Meet ’The Beatles’” očekuje publiku od 20 sati.

– Uveče imamo premijeru – specijalno urađene aranžmane za pesme „Bitlsa”, za kamerni ansambl, gudački kvartet, harmoniku, gitaru, klarinet, kontrabas i bubanj – dodao je Popović.

Pokrovitelji festivala su Grad Pančevo i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Muzički urednik Kulturnog centra Boban Tanasijević napomenuo je da se i ove godine festival održava bez podrške Pokrajine.

– Ne znam zašto je to već postala tradicija, ali Kulturni centar ni ove godine za svoja tri muzička festivala koju su, pre svega u štampi, muzički kritičari odlično ocenili, nije dobio podršku Pokrajine. Morali bismo sa Sekretarijatom za kulturu da uspostavimo tešnju saradnju u smislu lobiranja za te festivale. U Srbiji nema sličnog festivala – istakao je Tanasijević.

Festival će biti završen džem-sešnom u foajeu Kulturnog centra, od 22 sata, što je takođe novitet na ovogodišnjem festivalu. Ulaz na sve koncerte je besplatan, osim za „Meet ’The Beatles’”, za koji ulaznica košta 200 dinara.