Baner
Baner

Izložba tapiserija Nadežde Novičić

Izvor: Radio Pančevo, 18.5.2015.

U Galeriji savremene umetnosti danas je otvorena izložba tapiserija Nadežde Novičić, povodom pedeset godina stvaralaštva. Nakon izložbe će iz štampe izaći i monografija o pola veka dugom stvaralaštvu ove pančevačke umetnice.

Nadežda Novičić je rođena 1937. godine u Vinkovcima, a osnovne i postdiplomske studije je završila na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Njene tapiserije su izlagane na grupnim izložbama u mnogo zemalja, između ostalih, u Italiji, Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj, SAD, Indiji i drugim.

Umetnica smatra važnim to što su svi njeni radovi od prirodnih materijala, a inspiraciju, kako je rekla, nalazi u knjigama Dostojevskog, Puškina, Kafke, Jesenjina, kao i u prirodi.

– Na početku sam tkala ćilime, a zatim, vrlo brzo, prešla na drugi način tkanja. Radovi su mi prvenstveno inspirisani literaturom, jer sam uvek mnogo čitala, a onda literaturu transponovala na tapiserije. Takođe, ljubitelj sam i prirode, što se, mislim, vidi na mojim tapiserijama. Radim isključivo s prirodnim materijalima: drvo, kudelja, kamen, keramika... Uvek me je inspirisala priroda, i to ne samo Srbije i nekadašnje Jugoslavije već priroda globalno – izjavila je Nadežda Novičić.

Nadežda Novičić je član ULUPUS-a od 1965. godine, a zvanje istaknutog umetnika je stekla 1986. godine. Retrospektivu stvaralaštva Nadežde Novičić publika će moći da pogleda do 27. maja.