Baner

„Žisel”: Gran pri Zorici Petrović iz Smedereva

 Izvor: Radio Pančevo, 10.8.2015.

Sinoć je u Omoljici završen 45. Međunarodni festival amaterskog filma „Žisel”, na kojem je u zvaničnoj selekciji prikazano 12 amaterskih filmova na temu „Život sela”.

Gran pri festivala osvojila je Zorica Petrović iz Smedereva za film „Probni brak”, saopštio je Đurica Jovanov, direktor Doma kulture u Omoljici.

– Žiri je radio u sastavu: Miroslav Savković, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Vladimir Perović, filmski reditelj, Vladimir Anđelković, predsednik Centra amaterskog filma Srbije, i Marko Stojanović, izvršni direktor Međunarodnog festivala etnološkog filma. Po odluci žirija, gran pri festivala, autorska nagrada, kristalna vaza, diploma i 30.000 dinara dodeljeni su Zorici Petrović iz Smedereva za film „Probni brak”.

Prvu nagradu, plaketu „Zlatni suncokret”, diplomu i 20.000 dinara dobili su Drago Latinović i Ilija Galonji iz Futoga za film „Zaboravljeni prostori”. Druga nagrada, plaketa „Srebrni suncokret”, diploma i 15.000 dinara dodeljeni su našem sugrađaninu Radovanu Đeriću za film „Selo u srcu grada”.

Treća nagrada, plaketa „Bronzani suncokret”, diploma i 10.000 dinara uručeni su Dobrivoju i Dobrili Pantelić iz Donje Brezovice za film „Vukosava”. Takođe, uručene su i specijalne nagrade Festivala „Žisel”. Za najbolji scenario: plaketa „Zlatni suncokret” i diploma Dunji Babović iz Beograda za film „U pozadini rata”. Za najbolju kameru u filmu: plaketa „Zlatni suncokret” i diploma Milanu Živkoviću iz Kovina, za filmove „Jezero Kraljevac” i „Probni brak”. Za najbolju montažu: plaketa „Zlatni suncokret” i diploma dodeljene su Radovanu Đeriću za film „Selo u centru grada”. Nagrada za najbolju ideju: Marku Paniću iz Omoljice za film „Radoznalost je ubila glistu”.

Takođe, dodeljena je i nagrada za najbolji film na temu tradicionalni život sela – plaketa Etnografskog muzeja u Beogradu Dragu Latinoviću i Iliji Galonji iz Futoga za film „Zaboravljeni prostori”, kao i nagrada za najbolji antropološki pristup životu na selu – plaketa Etnološko-antropološkog društva Srbije i diploma Zorici Petrović iz Smedereva za film „Probni brak”. Opisnu nagradu „Mladi na selu” dobila je Judit Berec iz Sente za film „Skini mi zvezde snovima svojim” – izjavio je Đurica Jovanov.