Baner
Baner

Idejna rešenja rekonstrukcije Vajfertove pivare u zgradi „Urbanizma”

 Izvor: Radio Pančevo, 26.5.2015.

Izložba radova s konkursa za urbanističko-arhitektonsko rešenje rekonstrukcije i revitalizacije stare Vajfertove pivare u Pančevu, svečano je otvorena sinoć u prostorijama Sektora za urbanizam. To je ujedno i prva izložba koja je postavljena u zgradi „Urbanizma” Javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva”, gde će se nalaziti Galerija savremene umetnosti. Tom prilikom, uručena su i priznanja i nagrade autorima najboljih radova prispelih na konkurs.

Izložbu je otvorio zamenik gradonačelnika Saša Pavlov. On je govorio o istoriji Vajfertove pivare i podsetio je da je krajem četrdesetih godina prošlog veka zgrada Vajfertove pivare dobila status spomenika kulture, a 1991. godine proglašena je kulturnim dobrom od velikog značaja, zbog čega je jasno zašto Stara Vajfertova pivara ne sme dalje da propada, ocenio je Pavlov.

– Konkursom smo definisali da Vajfertova pivara mora da bude u postojećim gabaritima i da ima nekadašnji izgled, s tim što srušeni delovi moraju biti revitalizovani. Imali smo u vidu trenutak u kome živimo, kao i to da ovo kulturno dobro treba da naslede neke nove generacije, tako da mora da odiše i nečim savremenim – izjavio je Pavlov.

Predsednica žirija Evica Dimitrijević Rajšić prisutne je detaljnije upoznala s kriterijumima po kojima su radovi razmatrani. Saša Pavlov je uručio priznanja i nagrade trima prvoplasiranim autorskim timovima, koji su sačinili najuspešnija projektna rešenja. U ime prvoplasiranog tima obratio se Dejan Miljković, koji je zahvalio žiriju na poverenju i izrazio nadu da će biti dalje saradnje sa gradskim institucijama.

– Mislim da je zajednički cilj da budući konkurs postane novi punkt kulture Pančeva i novo mesto susreta, ne samo Pančevaca već i svih koji budu dolazili – rekao je Miljković.

Ovo je prva izložba u prostorijama zgrade „Urbanizma”, u kojoj će se nalaziti Galerija savremene umetnosti.

– Ideja da se ovaj prostor adaptira u prostor Galerije savremene umetnosti, slučajno se preklopila s potrebama za održavanje ove izložbe. Zapravo, nije slučajno jer je izložba arhitektonska, urbanistička, a u formiranju programa konkursa učestvovali su ljudi iz „Direkcije” – navela je Tamara Tasić iz JP-a „Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva”.

Za prva tri najbolja rada Grad je obezbedio novčane nagrade od 300.000 dinara za prvo, 200.000 dinara za drugo i 100.000 dinara za treće mesto, kao i po 50.000 dinara za dva otkupa, dok su dodeljena i dva priznanja bez novčane nadoknade.

Izložbu, organizovanu u saradnji Gradske uprave i „Direkcije”, posetioci mogu videti do 15. juna, u prostorijama Sektora za urbanizam, u Karađorđevoj 4. Izložba je takođe i deo programa predstojeće manifestacije „Dani Vajferta”.