Baner

„FreeDom Art” festival 23–30. avgusta

Izvor: Radio Pančevo, 15.8.2015.

U Pančevu će 23. avgusta početi prvi „FreeDom Art” festival u organizaciji Doma omladine. Festival će biti otvoren u 19 sati simboličnim okupljanjem na Trgu slobode i koncertom mešovitog kamernog hora „Smilje”, koji čine pripadnici dnevnih centara i klubova Gerontološkog centra Beograd.

Tokom festivala „FreeDom Art”, od 23. do 30. avgusta, publika će biti u prilici da proprati mnoštvo programa, od garažnog filma, pozorišnih predstava, organizovane rekreacije, bazara, treš filmova, do muzičkih programa.

Što se muzičkih programa tiče, festival će otvoriti hor „Smilje”, koji čini četrdesetak članova kluba za starije. Oni će prvi put u Pančevu predstaviti raznovrsan repertoar: od partizanskih pesama i svečanih horskih arija do šlagera.

Muzički program će biti nastavljen u sredu, 26. avgusta, u Letnjoj bašti Doma omladine, od 23 sata, kada će nakon projekcija srpskih garažnih filmova, biti održan garažni koncert benda „The Loop”, koji predvodi reditelj Milutin Petrović.
Vikend „FreeDom Art” festivala je rezervisan za specijalne muzičke programe, pa će tako u petak, 28. avgusta od 21 sat, na glavnoj bini ispred Doma omladine, nastupiti domaći bendovi „Ničim izazvan”, „Stereo banana” i „Zoster”, kojima će se pridružiti i berlinski strit bend „Hogy”, čiji članovi svoju inspiraciju pronalaze u putovanjima i upoznavanju s ljudima i kulturama širom sveta.
Sledeće večeri, u subotu, 29. avgusta, takođe na glavnoj bini ispred Doma omladine, publika će čuti „Bas i stegu”, a potom indi sastav iz Sarajeva „Bili Andol”. Posle gostiju iz BIH, nastupiće poznati rok sastav iz Bečeja „Eva Braun”. Subotnje veče u Domu omladine će biti završeno koncertom benda „Trese.Lupa.Udara”, nakon čega će program biti nastavljen u dvorani „Apolo”, gde će nastupiti di-džejevi iz Berlina – „Telekollegen”, koji će predstaviti berlinski elektrozvuk.
Prvi „FreeDom Art” festival će biti završen 30. avgusta, nakon koncerta u Letnjoj bašti Doma omladine, od 23 sata, koji će prirediti bendovi međunarodnog muzičkog projekta „Exploring roots and ways of cultural diversity in music and education” iz Nemačke, Srbije, Italije, Portugala i Izraela, kao i beogradski sastav „Lorna Wing”.