Baner

Filip David gostovao u Gradskoj biblioteci

Izvor: Radio Pančevo, 28.5.2015.

Laureat NIN-ove nagrade Filip David za roman „Kuća sećanja i zaborava”, sinoć je gostovao u Gradskoj biblioteci, u okviru 13. književne manifestacije „Majski dani knjige”. Književnoj večeri Filipa Davida prethodilo je predstavljanje KUD-a „Petefi Šandor”, kao i dodela nagrada najaktivnijim čitaocima Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke.

Roman Filipa Davida „Kuća sećanja i zaborava” je u osnovi promišljanje o teškim pojedinačnim sudbinama i sudbinama jevrejskih porodica, ali takođe i duboko razmišljanje o dobru i zlu, patnji, ljudskom identitetu, sećanju i zaboravu.

Filip David je naveo da je kroz pripovedanje, pošto nije ni psiholog ni psihijatar, pokušao da objasni sebi i onima koji su doživeli zlo, šta je zapravo zlo, odakle dolazi i kako čovek čoveku može da ga učini.

– Život je takav, sačinjen od dobra i zla. Zlo je svemoguće, sveobuhvatno, ali i samorazarajuće, tako da, na kraju krajeva, ipak ne odnese konačnu pobedu, jer postoji i ona druga strana, jer postoje ljudi koji su spremni da žrtvuju sebe kako bi sačuvali druge. Kroz ljudsku istoriju se pokazalo da je mnogo više onih koji trpe, jer čovek koji je sam ili s porodicom i bez oružja, ne može mnogo toga da učini, osim da se nada dobrom. Takve situacije su se, međutim, vrlo često tragično završavale, pokazuje istorija. Ipak, bez obzira na to šta je čovek doživeo, odabraće sećanje pre nego zaborav, jer je sećanje ono što je naš identitet, ono što smo mi sami. Jedna od ličnosti mog romana, kada se nađe pred izborom – sećanje ili zaborav, iako zaborav znači miran san, oslobađanje od trauma, ipak bira sećanje. To na prvi pogled može delovati kao apsurdno, ali ako se odreknemo sećanja, odričemo se dobrog dela svog identiteta, odričemo se sećanja na naše bližnje, najdraže, koji više nisu s nama. Mislim da je sećanje nešto vrlo važno i u identitetu jednog naroda, i u njegovom opstanku, i u čuvanju uspomena na nešto što se dogodilo. Čuvanje, ne zbog toga da bi se svetilo i mrzelo, naprotiv, već da bi to sećanje ukazivalo na strašne posledice nekih ideologija koje nisu ni uobičajene, ni svakodnevne – izjavio je Filip David.

Na pitanje šta mu je donela NIN-ova nagrada, David je odgovorio:

– Donela mi je mnogo putovanja i promocija, što za mene jeste zamorno, ali istovremeno predstavlja i veliko zadovoljstvo jer upoznajem publiku. Ono što me je iznenadilo jeste da imamo mnogo dobrih čitalaca, mnogo više nego što sam očekivao, a to je vrlo ohrabrujuće za pisca.

Filip David je rođen 1940. godine u Kragujevcu. Bio je dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd i profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Autor je knjiga pripovedaka: „Bunar u tamnoj šumi”, „Zapisi o stvarnom i nestvarnom”, „Princ vatre”, „Sabrane i nove priče”; romana: „Hodočasnici neba i zemlje”, „San o ljubavi i smrti” i „Kuća sećanja i zaborava”. Knjige su mu prevedene na švedski, francuski, poljski, mađarski, italijanski, albanski, esperanto, makedonski, slovenački, objavljene u Hrvatskoj, a pripovetke se nalaze u dvadesetak antologija.